Followers

Follow by Email

Tuesday, April 19, 2011

2011 Mekap Trend

As-salam beauty peeps!!

I'm back with something to share. Those yang dah lama baca blog ni memang dah sedia maklum yang tuan blog ni memang suka dengan mekap-mekap cumanya sekarang ni mengurangkan aktiviti bermekap. Almaklum lah, kena berjimat. Hehehe.. 

Those yang mencari idea trend mekap yang macam mana untuk tahun 2011 ni, hope entri ni dapat membantu anda a lil bit. 


Bold Lips

Penggunaan warna hot pink jenis matte pada bibir menampakkan keseksian dan senang menarik perhatian umum kepada si pemakai. Especially bila jadi pengantin, memang harus menarik perhatian lah kan? 


Penggunaan lipstik warna merah terang/garang pada bibir adalah kegemaran artis Malaysia masa kini. Keseksian amat terserlah. Ada sesiapa kat sini plan nak berbibir merah seksi pada hari wedding anda nanti?


Natural Mekap

Natural look adalah jenis mekap yang amat digemari. Tak perlu sentuhan yang over cuma sedikit concealer di bahagian yang tertentu, compact powder, sedikit blusher, apply mascara, guna lipstick yang jenis natural look dan pada bahagian mata boleh guna eyeshadow tapi make sure guna warna yang neutral. Kalo pilih biru or merah for eyeshadow, dah tak bole nak consider as natural look lah. =P   


I love this!! Very simple and natural. 


Bright Eye Mekap

Nih style mekap Lady Gaga kan? Apply any of your favorite bright color eyeshadow. Letak black eyeliner dan mascara ,dan gunakan lipstick yang agak natural/nude. Kalau untuk pengantin, macam kurang sesuai but for certain function why not try this kind of make up, just untuk nampak kelainan and a lil bit fun though. 


Selain itu, boleh merahkan bibir anda untuk nampakkan lebih bright dan seksi.


Smokey Eye Mekap

Mekap jenis smokey eyes ni memang dah glamor few years back. Sampai kan saya pun asyik mengadap youtube je nak belajar cara-cara nak men'smokey'kan mata. Tapi sampai sekarang tak terror-terror. Mekap jenis smokey eyes ni memang banyak digunakan untuk mekap pengantin, if i'm not mistaken. Tapi tak over sampai hitam-hitam lah kan.


Okeyh lah, cukup sampai setakat ni jer. Tuh pun tak sure ada readers ke idak. Saya tak menyempat nak blog hopping so kebarangkalian untuk people come and read my blog pun kurang. Tapi tak per, ilmu dikongsi tak kira ada pembaca atau pun tidak, ye dak?

5 comments:

~ NANA ~ said...

i suka yg no.3 tu...sweet & nmpk natural...hehe

LisaLisut said...

I suke smokey eyes tp tunang i tak bg.dia kata buat i nmpk lg tua -__-

WillBemrs said...

Amy... byk info sungguh...best2..i pn ske gak makeup2 nih.. :)

cik senah said...

chek penah buat smokey eyes masa bertunang Dis 2009 yg lepaih..

asik2 perempuan dan mak chek komen kata tak cantek.. :( tp, bg chek.. cantek ja.. (hehe.. puji diri! dakk.. chek kata cantek sebab..selama nie.. chek tak penah mekap muka sendiri.. takat pakai lipgloss atau lip balm saja g reti punn.. hat lain tak reti.. huhu)

p.s : macih kerana berkongsi maklumat ttg jenis2 mekap.. maybe chek nak mintak jurumekap chek mekapkan chek natural look sudah kot utk akad nikah dan resepsi.. (tanpa mengubah wajah asli chin-dian-yu chek niee..)

Fadzly said...

sekiranya memerlukan khidmat photographer...hubungi saya yer :D. boleh layari blog saya kalau ada masa lapang..:D peaceee...

Google Analytics Alternative