Followers

Follow by Email

Wednesday, March 9, 2011

Tip Pemilihan Kasut Untuk Bakal Pengantin

As-salam peeps!!


Jatuh cinta dengan yang belah kanan tuh. 


Selain baju yang menjadi keutamaan kepada si bakal pengantin, kasut juga memainkan peranan yang penting. Before nak decide baju labuh mana, kena decide juga kasut nak tinggi mana kan?

Dalam pemilihan kasut, perkara yang paling penting ialah ketinggian kasut tersebut, warna kasut dan juga jenis kasut. Tapi selain itu, keselesaan juga perlu diutamakan, means depends on the height and the type of shoes.


1. Ketinggian kasut - kalau anda tak pernah ber'high heel, tetiba pakai wedding shoes yang berukuran 4 inch, better you think it 40 times ok. Bukan apa, takut tak biasa nanti boleh buat anda jadi badut on ur big day. Make sure ketinggian anda tak melepasi ketinggian si pengantin lelaki. Otherwise memang anda originally  tinggi, tak boleh nak alter dah lah. Dan jangan lupa untuk pastikan nak pilih jenis yang stilletos atau wedges ataupun yang jenis flat shoes due to persekitaran majlis anda nanti. Ada yang buat di tepi pantai atau di taman. So, jika berlecak or sandy, senang nak tenggelam jika bertumit halus.

2. Warna kasut - pemilihan warna kasut haruslah disesuaikan dengan warna baju. Seeloknya pilih warna yang sama or carik shades a bit darker from the dress. Kalau cari yg cerah dari warna dress, takut ter'attractive' tang kasut pula nanti.

3. Jenis kasut or shoes style - pelbagai jenis kasut, ada yg closed toe, open toe, pump toe, strappy, and sandals. Fabrik juga memainkan peranan yang penting dan ianya kena lah bersesuaian dengan fabrik baju. Yang ni tak reti nak explain sebab i'm not the fashion designer. 


Kalau cari kasut yang jenis stiletto or pump shoes, cari yang ada platform macam gambar di atas. Tekanan pada kaki agak kurang berbanding yang tiada platform. Just my two cents since I've a lot of pump shoes and if ada platform mmg agak selesa sedikit berbanding yang tiada.  


Kesemuanya depends on you suka jenis yang bagaimana, dan paling penting keselesaan. Jangan kasut makan tuan sudah lah yerk. ;)   

   

13 comments:

asha said...

tq untuk tips, so after this can hunting pulak shoe for kahwin^_^.

Renee Meow said...

tq for sharing dear.. ooohh me likey both shoes yg atas tu... :D

meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

masmOna said...

setuju..kalau nak cari pump shoe/stilleto..memang kena cari yang ada platform..kalau tak mmg sakit kaki.sbb mas dah penah kena..beli satu yg takde platform pastu terus tanak beli camtu dah. hihi

cikFM said...

hehe mcm i.. xpenah pkai heel.. kang jatuh gedebok wat malu je.. thanx for sharing.. (^-^)

Rilla said...

Rilla suka yang kanan tu juga..and the goldish peep-toe platform heels tu. Rilla pemakai heels tegar sebab rendang, hahaha

fainie_riz said...

suke yg sblh kanan tu jgk..chantek to the max

fainie_riz said...

suke yg sblh kanan tu jgk..tp sgt susah nk cr kasut color aqua blue

~dARlee zURiS~ said...

tak pernah pakai kasut lebih dari 1 1/2inci.tup2 masa kawen kena pakai 3inci lebih.huhuu..jenuh train jalan ok.nasib baik takde buat drama cium lantai

Dia.Honey said...

pump toe mmg nice tapi kalau kaki jenis lebar tak sakit ke pakai pump toe ek?

~ mizzAmy ~ said...

DIA.HONEY :

tuh depends kat keselesaan diri sendiri. ada kasut mmg sakit, ada kasut mungkin tak sakit. so, kena lah try sambil jalan2 yer. ;)

Dia.Honey said...

tu la pasalnya skang nih...ai takoot sakit je sebab ai ada history ngan kaki n toe kaki kiri ai nih....takoot nnt tak sakit sebab kaki lebar...sakit sebab lain lak..huhuuh

~ mizzAmy ~ said...

DIA. HONEY :

if u sakit kaki, better cari yg kasut jenis lembut skit and jgn beli yg terlalu tinggi. cari tumit yg rendah2 je sudah. janji selesa n tak sakit.

Anonymous said...

any suggestion where to buy wedding shoes like that? it's hard to find la .. :(

Google Analytics Alternative