Followers

Follow by Email

Monday, February 14, 2011

Mencari Inai Yang Berkualiti?

Salam peeps!!

Rindunya nak berblogging. Sorry if tak menjengguk ke blog kalian semua, actually saya bercuti selama 2 minggu. Macam banyak je benda nak bercerita ni. 

Beberapa hari yang lepas, saya pakai inai yang dicadangkan oleh ma(ibu) saya. Minat kami sama, suka pakai inai. So, pulun lah pakai. Dalam sejam lebih sahaja saya hanya mampu bertahan untuk berinai. Sebabnya saya ni bukan jenis manusia yang suka duduk diam. Ada je benda nak buat, nak bertwitter lah. Berbbm lah. So, kurang selesa dengan keadaan tangan yang berinai.

After sejam lebih tuh, hasilnya agak mengujakan untuk saya kerana jarang inai nak merah menyala kat atas kuku. Selalunya kat kulit dia senang merah menyala atau merah gelap, tapi bila kat bahagian kuku macam agak sedikit cerah kan?


Sila abaikan tangan yg x cantik & gelap itu. Inilah hasilnya selepas sejam lebih. If double pakai, sure lagi merah kan?


Keterujaan itu membuatkan saya nak bercerita di blog. Kot-kot if ada sesiapa yang ingin mencari inai untuk tujuan-tujuan tertentu or untuk dipakai semasa majlis bertunang ataupun berkahwin. Tak sure you all familiar or not dengan Rani Kone. For me, saya 1st time pakai. Memang puas hati dengan hasilnya.


Rani kone. For further details leh ke website nih.


Actually, my mum beli dengan kawan dia. So, if nak beli sendiri, saya pun tak sure mana boleh dapat kat KL ni. Mungkin di kawasan Masjid India kot. Or Mydin agaknya ada tak?

10 comments:

ZARA said...

wow! i love the color! cantek! macam nail polish. the color even pulak tu. mine gelap kat bahagian bawah kuku, towards the tip dia cerah pulak. but bukan red, dia bright orange. yang ni cantek! serious!

iedayah said...

tht day my dad blikn inai serbuk kt mydin je dear..

~dARlee zURiS~ said...

zuris dulu pakai inai lukis2 nie kat giant s.alam.tah inai apalah dia pakai.habis rosak kulit pastu.menggelupas habis kulit kat tempat2 inai tu.huhuuu

.::cintabungablogspot::. said...

sis...actually inai yang nie yg eira taw la kan asalnyer dr makkah... coz slalu kirim mkcik yg blik umrah or haji..mmg pekat. tp dkt kedai2 india skang pon da de jual skang.. kat mydin.. cube sis try survey.. n de ld 1 yg memang pekat giler dr nie. nk amek gmbr kotak inai tu tah mn tah eira letak, heheh... nnt law jumpe miss cintabungablogspot upload entry khas utk sis okeh ??? :)

.::cintabungablogspot::. said...

sis...actually inai yang nie yg eira taw la kan asalnyer dr makkah... coz slalu kirim mkcik yg blik umrah or haji..mmg pekat. tp dkt kedai2 india skang pon da de jual skang.. kat mydin.. cube sis try survey.. n de ld 1 yg memang pekat giler dr nie. nk amek gmbr kotak inai tu tah mn tah eira letak, heheh... nnt law jumpe miss cintabungablogspot upload entry khas utk sis okeh ??? :)

AnEs said...

amyyy!omg rindu nye kat amy..hihi..anes pun pnah pakai rani tu..yes,so true warna dia cantek and tahan lame jugak..anes pakai pun tak sampai sejam tapi tahan 2 minggu jugakla..standard la color faded sikit,tapi serata je dia faded tu pun..tak tompok2..

Syima Syaz said...

tadi baruuuu je bercerita pasal inai dgn officemate indian.dia kata ada jenis2 inai yang blh tahan lama.kan kalau lukis2 tu dalam 2 hari ke camtu dah hilang kan...dia kata ade jenis yang 1/2 minggu pun still tahan.color pun merah btl..
tapi ini pun ok kan?

♥♥ eija ♥♥ said...

nice amy...
sesuai dengan jari amy hehe...
tak hitam sangat, kan??
thanks info amy hehe

Encik Shino said...

saya amat jakun bab inai.. tp pada pandangan saya.. saya pakai inai yang terus dari pokok.. in tradisional way lah.. alhamdulillah tahan dan merah menyala macam saga!

Sueziy Sue said...

Amy, the girls in family Sue salu pakai inai ni. Bila mak beli, sure dia beli selambak. Sebab cantik warna dia. Hehe..

Google Analytics Alternative