Followers

Follow by Email

Thursday, January 13, 2011

Do Bride Need Shoes For Akad Nikah?

Salam peeps!!

Dalam entri semalam saya ada bertanyakan yang perlu ke kasut semasa akad nikah? Ada yang kata perlu, ada yang kata tidak. It's actually base on your situation and place. 

Kalau akad nikah berlangsung di masjid, maka nya kasut tuh perlu sebabnya nak berjalan keluar dari rumah ke masjid nak pakai apa kan? Tak kan selipar jepun pulak. LOL... Cumanya bila dah masuk dalam masjid, memang tak perlu lah nak pakai kasut. Bagi pengantin lelaki make sure pakai stokin yer. Dan pengantin perempuan jugak digalakkan untuk memakai transparent sock. Bukannya apa, nampak proper sikit rather than nampak kaki yang mulus itu. 




 Pengantin lelaki dengan black socks. Pengantin perempuan tak pakai socks kot. Piccas credited to Photolicious. 


Kalau majlis akad nikah berlangsung di rumah, pengantin lelaki akan membuka kasut dan mereka akan berstokin sahaja semasa duduk di atas bantal nikah? Manakala pengantin perempuan pula ada yang berstokin sahaja dan ada juga yang memakai kasut semasa mereka duduk di atas bantal nikah. Part nie saya pun tak boleh nak cakap which one is better. Mungkin depends on selera masing-masing agaknya. Tapi for me, nak nampak proper sila jangan tak pakai stokin yer jika kamu tak nak berkasut. 


Pengantin perempuan berkasut. Credited to Photolicious.


Both berkasut semasa sesi bergambar. Credited to Photoaura.


Selalunya selepas akad nikah memang akan ada sesi bergambar kan? Ada yang sediakan mini pelamin or pelamin yang untuk majlis resepsi. Untuk nampak lebih perfect, better pakai kasut seperti gambar di atas. Kalau lah OP snap your piccas same as above, tapi tak berkasut, agak-agaknya cacat tak ur piccas tu? Rugi tak rasa-rasanya jika dah bayar OP mahal-mahal tapi diri sendiri yang spoilkan everything? 

Sometime kita lupa benda-benda yang kecil, same goes to me. After I gone through all the piccas from few wedding OP, baru saya tahu yang kasut perlu disediakan. Ianya bukan untuk apa pun, khas untuk bergambar. Alang-alang dah upah OP kan, so melaram lah puas-puas. =P

5 comments:

MiYOKO TACHIBANA said...

yeah...

kasut mmg penting....rasa pelik lak kalo tak pakai kst bile bergambo..unless, pakai sock laa

"cikkin" said...

yeahh..setuju..the bride perlu ade kasut utk nikah..sebabnya..w/pon majlis di rumah /di masjid..still kene jumpe tetamu kan..nnti nk g jumpe & melayan tetamu di khemah..x kan nk pkai seliper jepun je..dgn baju cecantik tu..huhu..x sesuai..

cha said...

tulah hr tu ckp dgn tunang nk carik kasut nikah. dia ckp nikah kene ada kasut ke? huhu i tak tau nak jawab apa :p

wawa yusoff said...

sis, kite pun mempunyai masalah yg sama. tgh pk nak pakai kasut ke x. pastu bile pk panjang, yes kasut mmg perlu dan penting :)

so, sekarang ni tgh hunting kasut nikah kaler peach. adeyh, susah nak jumpe.

btw, 2nd picture tu kwn kitela. mashitah nama dia. dia ni pun masa nikah pakai kasut walaupun duduk bersila dalam rumah. cantek :)

*byk pulak saya membebel rasenye. heeh*

Syima Syaz said...

setuju...
saya nikah kat luar..so memang kena pakai kasut tapi memang dah sedia maklum kasut memang sangat perlu

Google Analytics Alternative