Followers

Follow by Email

Wednesday, September 29, 2010

Dulu Masa Kecik-Kecik

Salam peeps!!

Dulu masa kecik-kecik sambungan dari title di atas, saya dah pandai berangan. Berangan dari banyak sudut, konon-konon macam angan-angan minah jenin lah. Hahahaha.... 

Salah satu angan-angan saya ialah, saya mahukan jejaka yang badan tough, tidak smoking dan kulit mesti cerah also muka ala-ala chinese look. Haaaa.......... Kuat tak berangan saya? Sangat over kan? Diri sendiri tuh tak chantek mana dgn berkulit gelapnya tapi ada hati nak kan jejaka yang berkulit putih dan muka ala-ala chinese look. Verangan tak salah kan? Lalalalalala..... 

So, selama 26 tahun saya hidup di atas muka bumi ini, jejaka yang pernah hadir dalam hidup saya semuanya tak penuhi ketiga-tiga ciri di atas. Nak penuhi salah satu ciri pun tak dek until one fine day... Hehehehe...

Betul orang kata, if kita nak kan sesuatu better kita sebut banyak-banyak kali especially dalam doa. Tapi saya tak pernah berdoa nak kan jejaka sekian-sekian-sekian tapi dalam doa saya, saya mahukan Allah pertemukan saya dengan jodoh yang baik. Selalunya if kawan-kawan tanya jejaka yang macam mana yang saya suka, baru lah saya akan nyatakan ketiga-tiga ciri tersebut. Sampai ada yang gelak besar dekat saya. Owhhhh, saya terasa sangat-sangat okeyh!! Hahahaha..... 

Until one fine day, after all the heart broken, Allah pinjamkan saya jejaka yang berbadan tough dan tidak smoking TETAPI bukanlah berkulit cerah. Berkulit hitam-hitam manis gitu dan bermata sepet dan kecik. Hahahahahahaha....... Yes, that's him my Encik Tuney. 


 He's not Siamese or even Nigerian mentang-mentang dia gelap. Pernah kawan-kawan dalam fb tanya saya, "ur bf tuh malaysian ke?". Orang melayu jati tulen lagi okeyh...


And vice-versa which is he's admiring dengan Amy Mastura dan verangan nak ada girlfriend nama Amy. Hahahahaha.... Pelik kan, selalu lelaki berangan nak kan perempuan yang cantik-cantik nih nak nama Amy je ke? But my full name bukanlah Amy, itu pun dah kira fulfill lah kot kan? =P

Moral of the story, if kita nak berangan, so berangan betul-betul dan kena selalu sebut mungkin even dalam nada bergurau. Allah still dengar kan? Mana tahu time kita sebut tuh langit tengah terbuka ke? Dah kira macam satu doa. Same goes to mintak benda-benda yang negatif macam 'gemuk, tak chantik' and all, kalau selalu sebut takut nanti jadi doa. So, marilah kita mula menyebut perkataan-perkataan yang positif. Boleh ekh buat moral of the story macam nie? Hehehehe..... ;)     

Tuesday, September 28, 2010

Pre-Wed Photo Shoot, What Say U?

Salam peeps!!

It's going to October dah, tick-tock-tick-tock time is running so fast kan? It's 340days till the day. Haaa, bunyi macam lambat je lagi but then again few things must be started. 

So, before 2010 melabuh tirai dan sebelum senarai harga photography melonjak naik, saya rasa better saya start looking for the OP (official photographer). Untuk my side, saya rasa saya dah berkenan dengan Photoaura. Sedang menanti jawapan email dari beliau, dengan harapan beliau masih free pada hari tersebut. Untuk side belah si Encik Tuney pula, saya tak bincang lagi. Kat KL banyak options, so not too worries tapi kena booking awal juga lah kan. Never mind, next week kan ada wedding exhibition kat KLCC. So, time tuh boleh tengok package-package yang menarik. Harus tengok hasil story book tuh pulak macam mana. 

Dan dalam pada duk usha-usha OP, menggeletis lah pulak nak buat pre-wedding photo-shoot. Oleh kerana kami tiada gambar pertunangan yang cantik seperti orang lain, so pre-wedding photo-shoot tuh kena lah buat kot tapi kena lah within our budget. Tujuan utamanya, saya nak frame'kan gambar kami nanti kat dalam bilik pengantin. Serious, we don't have any picture yang cantik-cantik ala-ala model. Kesian kan? T__________T 

Okeyh-okeyh, enough for the craps. So, saya ada few choices and still waiting few other emails. I'll try to update later. Range harga untuk pre-wedd is between RM400-500 for 1-2 hours photo-shoot session. 


Jarang orang buat dalam white room/studio. Nice kan? Piccas credited to The Photolicious. Tingg!! Dapat idea. Hehehehe....


I love Zla's pre-wed photo shoot. Sangat comel and those piccas dijadikan center piece semasa wedding beliau. Creative jugak mak cik tuh. Hehehehe...Piccas credited to Digital Syndicate.


First time masuk website beliau and email her, berdesup dia balas through her BB. I like.... Orang perempuan nih memang pandai PR kan? No doubt di situ since i've emailed to many person regarding online shopping or anything, kalau laki susah skit nak membalas email. And, saya agak kagum dengan kekreativitian beliau and found out she's among top 10 female wedding photographers. Bila tengok gambar ni terus 'ting!!!', dapat idea. Hehehe....  Piccas credited to Fatiniz.


Pre-wedd ni tak lah keperluan pun, just kehendak semata-mata. So, if within the budget tuh still ok lah kan. If sesiapa tahu mana-mana OP ada tawarkan package below than RM400-500, please let me know. Sharing is caring kan? Tak baik kedekut tau... =P

Monday, September 27, 2010

Recently Keyword

Salam peeps!!

Dah masuk hari Isnin balik kan? Tak suka hari Isnin. T______T. Tapi hari nie saya berpuasa, 1st day puasa untuk puasa 6. Hopefully peod ku datang lagi one to two weeks. Amin.....

Tadi pagi-pagi buka website nuffnang, dan saya tengok kat bahagian keyword. Then, tak disangka-sangka ada juga orang mencari blog baru saya yer? Siapa lah agaknya tuh kan? Hehehehe..... 



1. The Pink Dress Diary - memang tepat lah dia google, sure masuk sini punya. Tahniah sebab berjaya hafal tajuk blog saya dengan jayanya. =) 

2. Wedding cards malay - english style - yang ni pun kira berjaya juga lah dia google sebab saya ada review pasal wedding cards yang version english style kat entri ni. Selamat mencari buat si pencari wedding cards. ;)

3. Dah nak raya - hahahahaha...... dah masuk bulan Syawal, tinggal berapa hari je lagi ni. Sila lah gunakan sebaik mungkin yer. 

4. Mizzamy the pink diary - hahahaha..... lupa tajuk blog tapi usahanya itu agak berbaloi juga. comel juga kalau saya tukar jadi nama seperti yang anda google'kan itu. =P

5. Koleksi tudung najjah - saya ada buat entri Shopping Tudung Di Najjah pada bulan puasa hari tuh. saya tak dek lah buat koleksi lagi, now baru ada 4 helai tudung najjah jer. Sabar-sabar, beli sikit-sikit nanti boleh lah buat koleksi gitu.

6. Dress Najjah - alamak.... sorry lah buat si pencari. Saya tak beli dress di Najjah. Saya hanya beli tudung je. 

7. Mizzamy blog baru - buat si pencari, welcome to my new blog. Rasanya, mesti kawan-kawan blog lama yang mencari saya ni dan mereka kehilangan url blog baru saya. Buat pengetahuan kalian, blog lama dah di'private'kan dan dah tak update. Kat blog ni bukan blog B2B je, my personal blog too.

8. Butik Najjah Cheras - butik najjah ada kat Cheras ke? Setahu saya ada kat Kota Damansara. 

9. Mizzamy - tahniah, anda telah landing di blog yang betul. Nickname nih dah bertahun lamanya di guna pakai oleh saya, macam dah sesuai je dengan diri sendiri. Sila muntah hijau secara berjemaah yer.

10. Malay wedding cards - nampak gayanya memang ramai yang mencari pasal wedding akan berkunjung ke sini nanti. Harap maaf si pencari, saya bukan penjual kad kahwin. hahahaha.....


Nasib tak dek keywords yang melampau. Ada certain blog, macam-macam keywords ada. Kelakar lah jugak bila difikirkan balik. Contohnya diri kita sendiri lah, macam-macam kita type keywords janji apa yang dicari menerusi carian google or yahoo tuh kita dapat. Buat mereka yang mencari saya, sila bookmark blog saya yer atau pun save bebaik link saya. Hehehehe.... 

Saturday, September 25, 2010

Our Love Song

Salam peeps!!

Lagi dua hari je lagi genaplah hubungan kami berchenta selama 5 bulan. Yer, baru je 5 bulan dan chemistry between us sangat-sangat kuat sampai we both decided untuk go to another one step. Dan alhamdulillah, 18 July yang lalu kami telah pun bertunang secara tak di plan pun. Nak baca pasal kisah pertunangan kami boleh ke enti ini.

Btw, perkenalan kami pun tak sampai lagi setahun. Nak tahu macam mana kami berkenalan, i will story it one day. Kelakar jer bila diingatkan balik.

Saya pasti setiap orang yang berchenta mesti ada lagu tema kalian kan? Tak kisah lah lagu melayu or english, tapi mesti ada lagu yang berkaitan yang mengusik jiwa gitu. And me too, i got few songs but most favorite songs are :


Cinta Abadi by Blackrose. This song lagu zaman 80an. Lagu ni Encik Tuney dedicated to me. Hari-hari dia pasang dalam kereta dia dan hari-hari dia nyanyikan lagu ni untuk saya. Kadang-kadang saya emo terlebih sampai menitik-nitik air mata. Hahahaha... poyo jer kan? 


Kicking With You - Jason Mraz. This song is my favorite, and by the time movie When In Rome ditayangkan, our 1st movie date is cerita ni lah. Masa ni kitorang tak declare lagi tapi lagu ni macam bagi hint gitu kan? Dengan jalan ceritanya tuh dah la macam ala-ala perli saya. Hahahaha... So, since saya suka lagu ini, saya dedicated this song to him. Dia pernah buat ring tone tapi malangnya just for one months je. Slow sangat bunyi lagu nie. Tak sesuai buat ring tone.  


Actually banyak lagi lagunya, tapi dua nih antara yang top 3 lah. Hehehehe.... If ada rezeki lebih boleh lah buat videografi for my w-day dan salah satu dari lagu di atas akan dipilih kot. Haaa, macam kureng sesuai pun yer jugak kan? Hahahaha..... Verangan tuh mesti lebih kan? Okeyh, mahu buat wishing list dengan Encik Tuney untuk buat videografi. And his cruel words for me today is , "starting next week, i can't see you anymore. I'm too busy". I replied, "on weekends pun? teruknya.... T_____T". He replied, "no lah, sabtu dan ahad je i boleh spend time with you". Owhhh it's sooo tough for me sebabnya we both hari-hari dinner together and sometime lunch together. But it's seem he's trying hard to get a lot of moneys for our wedding. Pergorbanan harus dilakukan. And I should happy for it, kan?

Okeyh lah peeps, have a nice weekend. I ada dua open house for today. And i'll balance it with my kick boxing class this evening. And tomorrow morning akan ke gym and in the evening ada kick boxing class lagi. ;) 

Friday, September 24, 2010

Sewa Canopy Di Kelantan

Salam peeps!!

Stress pula bila mana try nak google pasal perkhidmatan sewa canopy di kawasan Kelantan dan Terengganu amat-amatlah susah. Ada tuh ada, tapi tak banyak choices. 

Sebagai blogger yang baik hati, saya suka sharing benda-benda yang saya cari kat B2B yang senasib dengan ku. Nih pun bertujuan sebagai rujukan buat saya sendiri. Sometime, saya buka blog saya through my BB anywhere jer. Tak payah nak susahkan diri bawa my pink diary yang gedabak tuh.


 Credited to this blog.


Dj Canopy
Contact : zawawi : 019-9092 901 , shikin : 013-923 3325
Email :  djcanopy99@gmail.com atau djcanopy99@yahoo.com

Izzs Canopy 
Contact : 012-9522603, 019-9983093

FR Canopy
Contact : 019-956 2777 (Fadil), 014-845 9777 (La)
Email : frcanopy@gmail.com

GDWM Kok Pasir
Contact : 0129664931 (En. Abd Ghani Yusoff)


Yang listing kat atas nih hanya untuk sewa canopy sahaja yer. Not including catering. Orang Kelantan still kuat lagi dengan budaya gotong-royong. Lagipun, jimat pun jimat cuma agak penat lah kan. What to do, dah parents decided macam ni. So, bertindak mengikut arahan jer lah.

Saya listkan few jer, jika ada yang ingin menambah dipersilakan. Dan saya cuba update from time to time. ;)

 

Love At 1st Sight - Hantaran Thingy

Salam peeps!!

Actually, saya memang tak terfikir lagi nak buat hiasan hantaran yang macam mana. But........ Once I visit this blog, suddenly i'm in love with the hantaran yang ada bantal-bantal nie. Owhhh i'm really in love at the first sight. Chantek lah puloq...... It's sooo simple but really exclusive. No heavy decoration. 


Piccas credited to Arma Wedding Couture.


Dalam pada duk google-google, i found his blog. Beliau ada ajar cara nak buat those kind of bantal. Nampak macam senang ajer but belum cuba belum tahu kan? Am I gonna make another D.I.Y projects? Cannot decide it yet since nak kena kira budget D.I.Y dan beli je bantal yang dah siap tuh berapa agaknya perbezaan harganya yer? Ada sesiapa yang pernah survey pasal bantal hantaran nie? 

Verangan tak salah bukan? But back to real life, kena tengok balik budget ku macam mana. If still dalam budget, boleh lah nak buat ala-ala macam tuh kan? Apa-apa pun, survey it first. Okeyh, jom sambung verangan jap..... =P

Thursday, September 23, 2010

Dah Pergi Kursus Kawin Ke Belum?

Salam peeps!!

Duk menggeletis nak kawin kan, tapi kursus kawin nya tak pergi-pergi pun lagi. Dah ramai pun yang suruh pergi, katanya takut nanti kena berkampung kat tempat kursus on weekdays. Dan harganya pun akan naik juga.

So, nak tak nak, kursus kawin ni wajib maka nya saya dan Encik Tuney plan nak pergi bulan October ni. Tarikhnya belum ditentukan lagi. Mungkin after syawal dan after 10.10.10 sebabnya by that time bukan main banyak jemputan kawin dari rakan-rakan.

Dalam duk google-google mencari tenpat untuk kursus kawin, saya dapat a few places area KL-Selangor. If ada sesiapa nak tambah dan suggest pun bagus jugak. Bab-bab ceramah nih kena dapat Ustaz yang kelakar so that kita tak mengantuk nanti. Kalau tak sia-sia lah pergi kursus kawin tapi tido.


1. Pusat kursus kahwin Mahligai Firdaus, Taman Setiawangsa (Depan Giant/ Petronas Setiawangsa, sebelah Maybank,BSN)


2. Pusat Kursus Perkahwinan TEN C, Tingkat 13, Bangunan LPPKN, Kuala lumpur
(Berdekatan Pertama Komleks, Medan MARA, SOGO)

3. Pusat Kursus Kahwin WEP TTDI
17A Lorong Datuk Sulaiman 7, Taman Tun Dr. Ismail (TTDI) Kuala Lumpur (berhampiran dengan IBM Lama)


4. Pusat Kursus Perkahwinan PPKI di Masjid Negara, Kuala Lumpur


5. Pusat Kursus Kahwin BTS MANAGEMENT
9-1, Jalan 20B/146, Desa Tasik, Bandar Tasik Selatan, Sungai Besi, 57000
KualaLumpur


6. Pusat kursus Perkahwinan WEP di Putrajaya
Persint 9, Putrajaya


7. Pusat Kursus Perkahwinan WEP
PUSAT KURSUS KAHWIN, PERKAHWINAN NO. 1 DI PUSAT BANDAR DAMANSARA, KUALA LUMPUR
Tingkat 2, Blok A (Damansara Business Centre) Jalan Damanlela
Pusat Bandar Damansara,Kuala Lumpur


8. Pusat Kursus Perkahwinan Plaza Warisan
Plaza Warisan, KL.


9. Pusat Kursus Perkahwinan Wani Pesona
No.19 (Ground Floor), Jelatek Business Centre,
Jalan Jelatek 2, Off Jalan Jelatek,
54200 Kuala Lumpur.
(Sebaris Wisma KRU)


Btw, dokumen yang perlu dibawa semasa kursus kawin hanya salinan IC je ke? Gambar ukuran pasport tak perlu ekh?? Kadang-kadang, time daftar baru nak inform. Kang menggelabah lah pulak kalau tak dek. So far, still ada 2 keping gambar kat dalam purse tuh. Pheeewww..... 


Wednesday, September 22, 2010

M.A.C For Hantaran?

Salam peeps!!

Ramai yang baca blog ini adalah bride to be, so harapnya boleh membantu kalian yang tengah mengira budget untuk barang hantaran. Lagipun, tak lama lagi  dah nak year end sale. You should grabs apa-apa yang best time Christmas nanti.

Price list M.A.C ni saya ambil dari entri di blog lama saya. Dan rasanya harga still maintain lagi. Nanti saya cuba cari price list untuk Bobbi Brown dan few other cosmetics yer.

Saya pun still tak decide lagi nak beli which brand for hantaran. M.A.C is my current make-up brand, and dah lebih 2 years saya guna. So far, memang okeyh je dan tahan lama. And other brands tak pernah cuba lagi. Ada sesiapa yang nak suggest or recommend brands lain tak?




Eyes
Eyeshadow - RM57
Eyeshadow refill pan - RM45
Paint Pot - RM70
Tehnakohl liner - RM62
Eyeliner - RM60
Gel fluidline - RM 60

Lips
Lipstick - RM65
Slimshine lipstick - RM63
See thru lip color - RM72
Tricolor lipglass - RM75
Lippencil - RM55
Cremestick liner - RM68
Lip conditioner tube - RM50
Lip conditioner SPF 15 - RM62
Lip conditioner stick SPF 15 - RM62

Foundation
Studio Fix Powder Plus - RM105
Studio Tech - RM120
Studio Fix Fluid SPF 15 - RM105
Mineralize Satinfinish SPF 15- RM115

Powder
Select Sheer/Pressed - RM85
Blot Powder/Pressed - RM85
Mineralize Skinfinish - RM105
Mineralize Skinfinish/Natural - RM105
Bronzing Powder - RM85

Blush
Powder blush - RM75
Mineralize blush - RM85

Concealer
Studio Finish SPF 15 - RM65
Select Cover Up - RM65
Select Moisturecover - RM68

Prep+Prime
Eye - RM68
Lip - RM62
Skin - RM90
With SPF50 - RM130

Brushes
166 - RM130
187 - RM180
188 - RM140
217 - RM85
219 - RM98
224 - RM118
239 - RM103

Others
Fix+ - RM62
Pencil Sharpener Duo - RM22
Brush Cleanser - RM40
Wipes - RM 103
Strobe cream - RM128


Ke Ikea

Salam peeps!! 

Semalam lepas office hour terus je ke Ikea. On the way back from my office to Kelana Jaya, I take LDP so memang lalu Ikea je hari-hari. And I will only do shopping and eating on weekdays, jika di Ikea. Kalau on weekends, memang confirm ramai manusia. Nak berangan-angan dan memilih pun susah. Especially untuk makan di cafe Ikea memang lah sangat-sangat lah berebut-rebut.

Kes nak ke Ikea ni salah satunya nak dapatkan katalog 2011 tapi malangnya pihak Ikea kata katalog akan diedarkan bermula 16 Oct nie. Memang sedih dan hampa lah jugak. Baru je nak verangan gitu.... So, alang-alang ke situ baik beli barang yang dah start bermain-main di minda nie. 


Just buy 2 sets of Rajtan spice jar for this week. This mini jar dah turun harga from RM9.90 to RM7.50. I'm sooo happy sebabnya dah cut a bit on my budget.


Nih rupa sebenarnya. Nak tahu misi D.I.Y saya, leh baca kat entri ni.


Encik Tuney beli floor lamp nie dengan harga RM39.90. As his personal interior designer, i advised him to buy another one and put both at the left and right of his tv bench. Baru ala-ala romantika kepo'eiira.


And i've already listed few things to buy. Beli stage by stage lah kan. Tak boleh beli sekali gus sebabnya saya budget beli ikut monthly. Hehehe.... So, barang-barang lain yang ada dalam my wishing list ialah : 


Saya sangat berkenan dengan candle holder tuh tapi harganya RM59 each. And white frame size sederhana besar. Will get it soon. hint : my idea for id and decoration is vintage contemporary


 Flower vase nih pun akan dirembat jugak. Harga RM7.90. Encik Tuney cakap, pakai je botol chili sos. Huuuuaaaaa...... T____________T.


Last but not least at the moment, nak dressing table ni boleh tak??? Really in love with it but unfortunately the price is soooooooooooo mahal, RM999. Boleh tak buat wish list untuk my birthday? 


Dalam banyak-banyak tuh, dressing table tuh je yang duk buat saya mengigau semalam. Hahahaha... Agak over di situ. Mana lah agaknya boleh dapat yang jenis vintage design style with plain white color? I don't want yang ada bunga-bunga rose punya design. Anyone knows? 


Tuesday, September 21, 2010

Orang Beraya, Saya Ke Pulau Perhentian

Salam peeps!!

Last Wednesday bersamaan dengan 6 Syawal, saya, Encik Tuney dan my little cousins ke Pulau Perhentian. Buat pengetahuan mereka-mereka yang masih baru di blog ini, saya adalah orang Besut,Terengganu. So, sebagai warga Besut agak malu lah juga bila orang bertanyakan pasal Pulau Perhentian tuh best ke tak, saya tak tahu nak jawab. The main reason is never been there before. Malu nokksss....

Oleh kerana cuti kali ni agak panjang, saya sempat buat short trip ke Pulau Perhentian bersama insan terchenta. Tapi kami pergi balik hari je, sebab keesokan harinya kami perlu kembali ke KL. Cost for the short trip is about RM50 per person since boat from jetty Kuala Besut - Pulau Perhentian = Free of charge tuan speed boat adalah bf kepada my lil sister. Snorkeling = RM30 for the short trip. Feri from Pulau Perhentian - Jetty Kuala besut = RM20 nih pun dapat murah sebab bf my lil sister yang rekemen kan. Harga sebenar tak sure maybe RM30-50 sahaja. Thought that boleh dapat FOC lagi untuk naik speed boat time balik, malangnya keadaan laut yang agak bergelora so better naik feri yg besar sikit and for RM20 is even cheaper right? So, sangat lah happy sebab dapat murah je ke sana. We all budget is around RM150 per person but at last duit berlebih-lebihan pula.


 Waiting for the speed boat at the jetty. Kami berlima. Bukan berdua yer. Berdua tunggu honeymoon nanti. Ahakksss.... =P


Suasana di jeti.


Atas boat semasa on the sea ke area snorkeling. Time nih seriously yakin dan berani untuk snorkeling. But..... 


Bila tengok si Encik Tuney asyik berpegang je pada boat, terus saya berdup-dap-dup-dap. Pada sapa pula saya nak bergantung nanti?? 


At last turun juga tapi kiri kanan pegang tangan orang. Yang jadi mangsa saya adalah bf kepada my lil sister. Dia yang tolong heret saya mengelilingi area snorkeling tuh. Subhanallah, cantik sangat keindahan dalam laut. Saya sempat pegang few corals. Dan sempat melihat penyu berenang. Subhanallah... 


 The cousins. Yang baju kuning tuh is my lil brother but actually he's my cousin. My parents adopted him since umur dia setahun.


 Sekali tengok macam Salman Khan pulah Encik Tuney ku ini. Wakakakakakaka... Pengsan noksss!!


Long Beach. Sangat chantek kan? Tapi sini penuh mat & minah saleh je so pepaham lah kan mata kena jaga lah sikit-dua.


If sesiapa yang berminat nak mengetahui lanjut mengenai Pulau Perhentian, boleh lah tinggalkan komen anda with your email. I'll give you the contact person phone number. Or you can directly visit to Mamas Chalet website. Harga chalet di situ bermula dengan RM60 per night. Murah kan? Don't ask me chalet kat situ best ke tak since saya tak sempat merasa bermalam di Pulau Perhentian lagi. Will come again this coming Chinese New Year eve. Hopefully dapat sewa chalet murah, silap-silap dapat FOC lagi. Hehehehe.... Btw, Pulau Perhentian sangat-sangat chantek without any sampah-sarap dan airnya memang bersih. Warna air laut pun sangat-sangat mendamaikan jiwa and also with the white sandy beaches. Honeymoon place akan ke pulau juga. But unfortunately tak leh bagitau lagi ke mana. Rahsia lah!! Hehehehe.... 


p/s : pagi tadi woke up at 5am and went to gym. alhamdulillah, burn few hundreds calories again.    

Monday, September 20, 2010

She's On Diet + Work Out

Salam peeps!! 

Semua orang sibuk beraya dan makan-makan. Saya pula sibuk berdiet dan ber'work-out. This is not soooo me because i'm not good in diet but i'm good in work-out. But yet, i need to balance diet dan jugak work-out sebabnya fat dalam badan dah over the dose.

Last year, my berat is between 38kg-39kg. Early of this year naik ke 42kg. But this few months naik ke 45-46kg. Ohww, sangat-sangat naik secara mendadak. Yang tak tahan tuh, figure badan dah straight tak dek lengkuk2 chantek macam orang lain. T____________T

Oleh kerana, ramai sangat yang menegur badan sudah berisi. Maka nya, need to do something. So, saya terpaksa lah merajinkan diri ke gym dan juga membuat aktiviti beriadah di taman atau tasik. Dan semestinya juga haruslah berdiet secara konsisten untuk dapatkan balik berat between 41-42kg. Ohw btw, saya adalah golongan orang-orang yang shomeyy di mana tinggirendah saya 148cm sahaja.
Semalam berjaya burn few hundreds calories, almost 500 calories if i'm not mistaken. Or maybe lebih but yet, slow-slow lah kan. Bangun seawal subuh untuk ke gym di Bangsar Village. Dan di belah petangnya pula ke tasik somewhere at Amcorp Mall untuk latihan kick boxing. Ohww i love kick boxing more than pegi work-out kat gym. Peluh pun laju je and even the calories pun lebih banyak burn.


This thing sangat berat. 


Excited terlebih sampai position pun salah sikit tuh. Suppose to be badan tegak ala-ala mendada. Maluu nokkksss... 


Nih pulak kick boxing. Seriously i'm loving it.


Okeyh lah, kerajinan nak update blog sampai 2 entry plak hari nie. Hehehe... Will visit yours after this. ;)

Ke Wedding B2B

Salam peeps!!

Last Saturday managed to attend one of the B2B wedding kat Taman Melawati. Saya kenal B2B nih since beliau belum pun lagi ada blog B2B nih but still kenal dari dunia blogging, dari blog lama beliau. After 3 years, at last dapat juga berjumpa. Tuh pun di hari bahagia cik Tinta. Actually nama betul dia lain, tapi saya panggil beliau menggunakan nama blog. Hehehe... Trying hard to call her real name after this. 

Congrats again and again to Tinta on your wedding day. Sangat sweet tema wedding beliau with green-pink-white. Pengantin pakai serba putih. Sooo suci gitu.

The bride dah private'kan blog beliau. Nanti dah back to dunia blogging, please do invite me ya? Btw, tangan saya sangat obvious gelapnya tuh. Kesan dari sunburn semasa di pulau. Will update later.

Pelamin akad nikah. Very simple but yet sooo sweet.

The hantarans...

Banyak lagi wedding akan menyunsul nanti.Tapi tak tahu lah jadual weekend saya macam mana sebabnya saya dah ada schedule baru yang perlu saya lakukan di hujung minggu. Hopefully managed to attend. ;)

Saturday, September 18, 2010

My Wedding Theme

Salam peeps!! 

Now, memang dah sibuk fikir pasal wedding sendiri. Dah start listing about budget and all. Just tarikh je still tak double confirm lagi. My parents need to ask their elder brother about the date. Insya-Allah, raya ke-3 tak pun raya ke-4 2011. I don't think nak cepatkan tarikh as what my dad suggested. Plan kena betul-betul sebabnya hal kawin ni bukan perkara main-main. Memang lah seeloknya dipercepatkan. Tapi persiapan mental dan fizikal pun kena ada. I'm not good in cooking, so just give me some time to get involve with dapur thingy. 

My close frens memang dah tahu about my favorite color is PINK and WHITE. So, memang saya sangat-sangat ber'dream'kan PINK-WHITE wedding. Tapi I'm thinking of to add on GRAY also. Lately memang saya mudah jatuh cinta with gray shirts,jeans and tudung. So, the wedding theme insya-Allah PINK-WHITE-GRAY. My side akan guna pink-white while his side akan guna gray-white. Wedding theme nih hanya untuk majlis akad nikah. Majlis akad nikah disekalikan dengan majlis resepsi. Not exactly resepsi lah just majlis makan-makan dan beramah mesra with pengantin.


 Pengantin akan pakai white maybe a lil bit pink beading, while my brides maid akan pakai plain pink. Brides maid adalah my cousins seramai 7-9 orang. Haaa... Dah kena start usha kain untuk diorg sebabnya nak budget berapa.


 I love gerbera. Those yang baca my blog lama sudah sedia maklum dengan nama gerbera. And am still considering to use whether gerbera or roses untuk decoration and hand bouquet. Bunga gerbera memang murah, tambah-tambah lagi kalau dekat Cameron Highland. Ok, adalah over nak borong bunga jauh ke CH di bulan-bulan puasa. Insya-Allah will trying my hard to get fresh flowers. 


Gray-White akan digunakan untuk hantaran from his side to me. His family pun di'suggest'kan untuk pakai warna gray supaya boleh bezakan terus both family.
Piccas credited to this blog


Those warna memang tak digemari oleh Encik Tuney. But unfortunately, his fiancee love those color and it's her dream wedding. So, nak tak nak kena ikut lah kan? Hehehehe.... Kesian. Majlis belah dia still tak discuss lagi macam mana. Maybe buat garden wedding or maybe just majlis makan-makan untuk saudara-mara. At least ada lah juga untuk menyambut menantu.

So peeps, wedding theme dah ada. Now time to start everything. Apa yang perlu dimulakan ekh? Owhh ya, kursus kahwin definitely. Hahahahaha......


p/s : if nak pilih warna for brides maid, be make sure kontrakan warna baju bride and the brides maid.  and even material kain pun seeloknya berbeza. nanti dalam gambar sure akan nampak cantik and lagi satu, senang orang nak kenal mana satu pengantin. =P        

Friday, September 17, 2010

My Hari Raya

Salam peeps!!

Selamat Hari Raya buat semua. Saya baru je masuk ofis hari nie dan mood raya masih menguasai diri so jawabnya m.a.l.a.s lah. Hehehehe...

Alhamdulillah, saya dapat menikmati hari raya di samping keluarga terchenta di Jerteh, Terengganu. Sangat meriah sebab memang beraya sakan ke sana ke mari. Dengan aktiviti open house di hari raya ketiga di rumah kami. Penat beraya masih lagi terasa, sampai sengal-sengal dan sakit badan yer. 

Berat badan juga makin bertambah agaknya kerana makin ramai yang menegur saya yang sudah berisi dan gemuk. Memang saya sendiri pun rasa kurang selesa dengan badan sendiri. Jawabnya, hujung minggu ni saya kena berusaha sehabis daya untuk hilangkan few hundreds calories. Chaiyokk!! 

Btw, mood nak bercerita agak kureng. So, layan lah few piccas yang ada. Nanti saya update cerita beraya di pulau bersama Encik Tuney saya, yer. 


Yours truly. 1st time ada baju warna kuning. 


With my lil sister. Pity her sebabnya baju raya tak siap. 3 pasang pulak tuh tak siap. If salah satu siap, ok lah jugak. Aiiyyoooo...... 


Di hari raya ke-4 with my lovely ma. 


Makan satay + nasi dagang + laksa penang + pulut kuning di hari raya ke-3. Ramai sanak-saudara datang ke rumah since 12pm-9pm. Memang open house terbaik yang pernah we all buat.


Tak banyak gambar yang ada. Harap maaf, saya hanya berkamerakan telefon BB saya. Tuh pun pixel 3.2 sahaja. T______T. Last but not least, Selamat Hari Raya!! =)


Tuesday, September 7, 2010

Selamat Hari Raya To All

Salam peeps!!

Saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN. Terima lah kad hari raya dari saya. Buatan 100% from me, ala-ala toodle gitu. 


Hahahaha... Kereta warna merah tuh tuju khas buat Encik Tuney. Tapi dia tak dek kampung. Kesian....

Monday, September 6, 2010

Mana Nak Cari Mini Jars?

Salam peeps!!

Last 2 weeks saya ke IKEA tapi bukan atas alasan nak bershopping tapi lebih kepada nak makan-makan untuk berbuka. Masa jalan nak ke cafe Ikea, ternampak lah mini jars nie. Saya pun ada sebijik mini jar tersebut, and given by pusat servis perodua last 2 years. Saya letak gula-gula dalam mini jar tersebut. 

Oleh kerana tiba-tiba saya mendapat idea untuk d.i.y door gifts saya, so saya rasa saya boleh do something with the jars. Yang sakitnya, harganya RM9.90 for 4 paxs. It's quite expensive jugak if nak beli sekali gus. Let say 500paxs = RM1237.50. Haaa, tuh baru 500 biji empty mini jars. Belum masuk nak print sticker and ribbon and all that. Dah berapa di situ? Dan isi di dalamnya pula bagaimana?

So, another solution is to find not exactly but similar to these kind of jars with cheaper price. Ada sesiapa yang tahu tak mana boleh dapat? If not, i've to start to buy it every week. Setiap minggu satu to dua set. So let say ada lagi setahun, 365 hari = 416 paxs of jars. Nih kira plus minus jer tau. Beli sikit-sikit mungkin tak terasa duit tu mengalir BUT, confirm ke mini jars ni akan ada stock till 2011?? Yang ni saper nak jawab pulak? Hahahahaha..... So far, mini jars ni memang dah lama kan? Hopefully restockable lah.

Nih lah rupanya. 


Boleh tak time google-google mini jars nih keluar this website. And what's on my mind pun lebih kurang macam nih jer. I don't think nak bagi sweets macam dalam gambar ni sebab that gula-gula sangat lah mahal nokss... Just filled in with pink marshmallow. This is my 1st idea. Roughly jer dulu, tengok nanti after raya macam mana jadinya. Kena start buat sikit-sikit kan?


p/s : today my last day keje. Esok dah start cuti. =)

Google Analytics Alternative