Followers

Follow by Email

Thursday, July 29, 2010

~ Quick Update ~

Salam everyone!! I'm too busy sampai tak sempat pun nak update blog. Kerja kat opis nih bukan lah banyak mana pun but semuanya nak kena siapkan as soon as possible. Selalunya, buat slow-slow pun tak per. This time kena rushing and of course i need my 100% attention to my work since i don't have supervisor to check back on my drawings.


Actually banyak benda nak story-mory but end up tak tau nak cerita apa. M.A mintak maaf banyak-banyak lah if M.A tak sempat nak visit blog kalian. Jangan ada yang kecil-kecil hati yerk. Hope i'll back on track soon. Have a nice day everyone.. ;)

Wednesday, July 21, 2010

~ Unexpected!! 'Tunang Ekspress' =) ~

Salam everyone!! I'm back and for today baru sempat nak update blog and all. So far, i'm totally in a good mood eventhough tengah sakit gigi yang amat kritikal di ketika ini.

Alhamdulillah, i'm now officially tunang kepada Mr King Kong. And it was unexpected since we planned for MERISIK only on the day but then it was turn up terus bertunang. It's sound soooo funny lah kan, but then our parents dah bersetuju dan restu. Tak pasal-pasal M.A dah jadi tunangan orang.


My Mama to be. She's starting bahasakan diri beliau as MAMA and Mr King Kong's dad as BABA. Am I still dreaming or what??


Tunang with no planning, so nothing that i could show u. Without no piccas, no hantarans, no frens coming also. It was just family-relatives events. Nak tahu satu benda tak? Sesi merisik merangkap tunang express ni memang agak last minit decided sebabnya depends kepada my parents lah sebabnya diorang yang datang ke KL tau, tuh pun alasan utama ke KL ada kenduri di Kuantan. Alang-alang tuh, they come to KL sebab nak shopping for raya. And my Mr King Kong suggest to merisik at the same time. Majlis kecil-kecilan ni berlangsung di rumah Heri di Kelana Jaya. Banyak lah barangan-barangan yang tak cukup kan, kata pengantin baru kan si Heri tuh. A year pun tak sampai lagi, baru je 7 months. So, agak kelam-kelibut jugak lah di dapur. Sampai pinggan-mangkuk pun tak berapa nak cukup since tetamu dan sanak saudara yang datang dalam 40-50 orang. Nak tak nak, M.A beli paper plate ajer.

My mum masak nasik kerabu on that day. First time M.A dapat rasa nasi kerabu buatan ibunda terchenta. Nak tau kenapa my mum beria nak buat? Sebabnya request dari Mr King Kong. Over tauuu dia tuh. Tak pasal-pasal my mum sayang dia lebih. T_____T

Majlis 'pertunangan ekspress' M.A nih memang akan M.A kenang sampai bila-bila. Ada macam-macam kisah disebaliknya. Dengan cuaaakkksss terlampau okeyh, sampai masuk toilet je kerjanya. Over nokkksss... Belum nak akad nikah lagi.

Alhamdulillah, another one step to go. Insya-Allah, trying our hard to percepatkan majlis nya. Benda baik, tak perlu nak bertangguhkan? Starting after raya, M.A will quite busy preparing my wedd thingy. Kena start sikit-sikit and lama-lama jadi bukit kan? Hehehehehe....


Baju pun last minute hantar jahit and thanks god sempat siap and hasilnya pun sangat-sangat selesa. Will update about the baju later on. Tudung pun, M.A carik last minute and manik2 tuh M.A DIY jer. Kata merisik kan, tak kan nak over dress pulak kan? Make-up pun sendirian berhad je. Without no eye shadow pun... I was soooo rushing at that time. Dengan tolong my mum kat dapur lagi, dengan sanak saudara datang lagi. Kesian kan? Everything was unexpected. But i'm soooooo thankful dengan apa yang Allah dah tetapkan ni.



Thursday, July 15, 2010

~ Bila Mana Fasa Kehidupan Mula Dah Nak Berubah ~

Salam everyone!! Semalam, Mr King Kong datang jemput M.A dan bawa berjumpa parents beliau. Dah la dia tak cakap pun apa-apa kat M.A, alih-alih nak kena jumpa parents beliau berbincang about something serious. Okeyh-okeyh, M.A memang everyweek akan ke rumah parents Mr King Kong tapi selalunya tak lah dijemput ke apa. Nih, siap bawak keluar makan jauh-jauh atas urusan 'berbincang'. Haaaa.... Tak ke cuak mak ni kan??


For those yang rapat dengan M.A memang dah tahu yang hari Ahad nih akan berlangsungnya majlis kecil-kecilan dia rumah Heri yakni di Kelana Jaya. It's not my big day yer. Jangan salah faham. Ramai yang thought it would be my engagement day, but then it's not. Perancangan dan persiapan hanya bermula pada hari Isnin yang lepas, camno nak bertunang-tunang bagai?


Entri yang lepas kan M.A ada cakap mengenai hadiah yang dibeli oleh Mr King Kong kan? Kira hadiah ke ekhh? Mr King Kong and the family will come and give me the 'thing'. Adat melayu nya merisik lah kan. Adat orang putihnya, propose lah gitu. Dalam Islam, it would turn to BERTUNANG secara tak langsungnya, kerana dah dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak. Haaaa... So, nak amik yang mana satu nie?


Apakah perasaan ku saat ini? Happy lah sebabnya dah nak tawen but at the same time of course lah cuuuuaaakkkkkk giler. Okeyh-okeyh, i know over lah kan nak cuak-cuak bagai sebabnya bukan lah nak akad nikah ke apa kan. Tapi entah kenapa perasaan cuak tuh lebih dari perasaan happy. Al-maklum ajer lah, M.A dengan Mr King Kong nih baru je berchenta. Sampaikan mama Mr King Kong tanya M.A, "amy nak ke orang macam kidd nie? leh tahan ke?". Hahahahahaha..... Okeyh, M.A jawab, "tuh lah aunty, dia nih sengal semacam je". Memang Mr King Kong nih jejaka yang paling tak tahu malu M.A pernah jumpa. Korek hidung ke, kentut ke, bukak baju ke, dan segala behind the scene yang agak dikontrol macho oleh jejaka melaya tapi tidak pada beliau. Bukan depan M.A je you all. Tengah meeting pun dia buat tanpa segan silu. Ya ampunnnnn.... Camne M.A leh jatuh cinta dengan jejaka sebegini?? Hahahahahaha......opppssss....i buka keburukan beliau kah? i think, semua orang pun macam tuh kan? cuma buat behind the scene or senyap2 ajer.. =P

Actually, M.A nak keep this as my secret. But then, M.A rasa macam tak best pulak M.A tak bagitau dekat kawan-kawan bloggers yang selalu baca kisah hidup M.A yang up and down. Yang dulu selalu je putus-putus cinta. But when bila dengan Mr King Kong, M.A dah agak jarang update kan? Bukan tak nak update, Mr King Kong nasihatkan M.A agar berhati-hati lah kalau nak bercerita pun. But then, about this serious matter and of course about my happy day harus lah M.A share with the lovely readers. So peeps, doa kan lah agar semuanya berjalan lancar. Amin.... =)


Hari Ahad pagi baru boleh collect cincin tersebut kerana cincin yang berkenan di hati tuh tak muat jari. So terpaksa lah di re-sized.

p/s : can't wait to get my baju tomorrow. nanti M.A review pasal baju pulak. last minute tempah, hari isnin hantar, esok insya-Allah siap. just simple-simple jer. tudung je tak dek lagi nie. T____T

Wednesday, July 14, 2010

~ Birthday Party Si Kecik Yang Suka Nangis ~

Salam everyone!! Last Saturday, M.A kebizian satu hari, rasa bagaikan tak cukup je 24 hours tuh. Yer lah, dengan kerja half day nya, then pergi OU carik hadiah untuk si birthday boy at Pumpkin Patch. M.A bagi baju raya untuk beliau. Makkkk aiii, 1st time M.A beli baju baby. Ya ampun...... Mahal-mahal juga rupanya ekh baju baby nie? Sepasang baju diorang boleh cecah RM200. Makkk aiiii....... Mak terpikir camno nanti kalau mak ada anak. Bajet-bajet, seorang dua cukup lah kot. Poning den nanti nih haa....

Maybe M.A tak pernah bercerita pasal 'si kecik yang suka nangis' nih kan? Namanya Dani dan baru je mencecah usia setahun. Tak pandai jalan lagi but i think dalam masa terdekat Dani dah boleh berjalan kot. Owhh si Dani nie adalah nephew kepada Mr King Kong.

Owhh btw, kenapa M.A panggil 'si kecik yang suka nangis'? Sebabnya memang si Dani nie kerja nya nangis ajer. Asyik nak bertempek dengan mak nya jer. If orang tak kenal tegur dia pun, dia akan nangis. Ya ampunnn.... pengsan okeyh kalau dapat anak macam nie. Boleh kurus tinggal tulang rangka ajer lah nanti.


Excited pulak si Dani nie. Maybe dia ingat tuh mainan ke apa kot. Hahahahaha...


Dani with Aunty Amy. Yang sebelah M.A tuh Mr King Kong punya kakak. Single lagi tuh.


Dani punya lah excited dapat hadiah dari Mr King Kong. M.A yang pilihkan untuk si Dani sebabnya kalau ikutkan Mr King Kong, dia nak beli kereta yang boleh duduk then si emak/ayah control kan pergerakan kereta tersebut. Mahal noksss dalam RM300-400. It's better to get the things yang boleh membantu Dani untuk berjalan or something yang learning lah kan. Kereta control tuh next time dah besar-besar sikit baru boleh beli. Mainan yang kat atas ni sangat membantu si Dani sekarang ni after 3 days sebabnya dia dah boleh berdiri tegak dan boleh tolak dengan laju-laju tanpa bantuan sesiapa. See, M.A punya idea nih not bad jugak sebenarnya.


Oleh kerana nak carikkan hadiah untuk si Dani. Mr King Kong ajak M.A temankan beliau ke Selayang Mall. Then, tak pasal-pasal before dapatkan hadiahseperti di atas, M.A yang dapat hadiah dulu. Hadiah yang amat-amat lah berharga gitu for me. Never get it from other man. He is the first and the last person. I WILL MY LOVE and i could not ask for more. T________T

Tuesday, July 13, 2010

~ Popmyberry Versi M.A ~

Salam everyone!! Haaa... tajuk kat atas tuh takdek lah nampak M.A benggggg sangat kan? But then, i'm tooo pissed off with the casing that i bought last Sunday at their shop.


The shop at SS15, Subang Jaya. Piccas source from google.


Pada mereka-mereka yang gila dengan blackberry sure you all pernah dengar dengan Popmyberry kan? And same goes to me, which is i'm tooo excited to get a few casings berwarna-warni untuk dipakaikan di BB saya.

But then, when i reached there, only a few casing je yang menawan hatiku. Yang silicon casing RM18 tuh totally rejected since the design was too bad for me. Sorry guys, i'm graduated as Industrial Desing a.k.a Product Design, I'm quite good in define about product design. So, ur silicon design should be redesign if want to get more market.

Then, sebab yang murah tak menawan hati ku, maka nya kena lah tengok yang mahal sikit. Then, M.A tertarik lah with the purple casing. Yang purple nie jenis aluminum shell casing with silicon inner. Ada dua layer casing lah lebih kurang. Then, you know what, pakai sehari je terus jadi macam nie.........
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Haaa tuh dia, tercabut you all!! Camno tuh? Beli bendalah nih dalam RM38, tapi pakai sehari dah jadi camtuh. Tak ke hampagas??


Oleh kerana M.A dah terkena yang tak berkualiti, kawan-kawan blackberrian ku, if you all nak beli jugak kat situ, please be make sure gam-gam or glue ke apa tuh adalah ketat and tak tercabut. Ohw ya, if nak beli yang ada manik-manik blink tuh, dinasihatkan juga agar tak perlu lah untuk membazirkan diri. Beli casing plastik kat uptown then carik manik and buat sendirian berhad. Kalau tercabut pun tak per, tahu yang diri sendirian berhad yang buat and design.

Okeyh, amat-amat jarang M.A buat entry untuk kondem kan product. But then, when i've face it myself with the things yang sangat-sangat hebat dan heboh diperkatakan, tapi hasilnya adalah hampeh terus lah pissed off kan?

Ohw btw, if sesiapa teringin nak shopping the products you guys can visit their website here.

Wednesday, July 7, 2010

~ She's Out Of My League & The Back-up Plan ~

Salam everyone!!! Last week and last weekend, M.A managed to watch She's Out Of My League and The Back-up Plan. Those movies are my type of movies which is romantic comedy of course.

She's Out Of My League nih M.A kasi 3.5 stars from 5. Movie nie mengisahkan mengenai an ordinary man, Kirk, job as an airport security agent, dia sangatlah lurus dan jujur. Oleh kerana sikap jujur beliau, he meets with a gorgeous and sexy lady, Moly. Memang kalau ikut logik, that kind of lady sure tak kan tertarik dengan Kirk. But, atas sebab-sebab tertentu Moly fall for him. Sangat sweet sebenarnya. Part diorang kira-kira she's 10, and his is 5, sound soooooooo funny. Sampai ke M.A and Mr King Kong pun duk main kira-kira benda tuh.


Poster taken from google.


The Back-up Plan, movie yang M.A nanti-nanti since beberapa bulan yang lalu. Finally, I managed to watch and of course it was really awesome and worth it. Movie ni mengisahkan Zoe (Jennifer Lopez) yang terpaksa menukar plan hidupnya kepada Plan B which is back-up plan lah kan. Biasalah, as a human being, kita punya plan nak berjaya dalam hidup, then kawin dan ada anak-anak dan bahagia bersama keluarga. So, Zoe's life not turn in that way. Terpaksa lah beliau menukar plan hidupnya dengan melakukan artificial insemination. Dalam Islam, benda nih haram ke ekh? Macam berzina jugak kot, kan? I don't know, but I really tend to know about it. The day dia buat AI, she meets Stan. Stan pulak, fall in love at the first sight. So, banyak lah part touching sampai M.A menitiskan air mata. Nak tahu kisah selanjutnya, you should go and watch it too. This movie i give 4.5 stars/5. ;)


Poster taken from en. wiki.


Masa tengah tengok cerita The Back-up Plan, Mr King Kong bisik kat M.A, and told me that watak Zoe sama macam M.A. Suka je fikir negatif dan susah nak percaya orang. I mean, susah nak percaya dengan relationship and him. And those yang rapat dengan M.A pun tahu yang M.A sebenarnya dah punya back-up plan for myself if i'm not married. Tapi back-up plan M.A tak disetujui oleh sesetengah pihak. But then, i meet my Mr King Kong already. Hope that i don't need to continue my back-up plan. Amin......

Hope review from M.A nih dapat membantu mereka-mereka yang ingin menonton wayang pada hari ni. ;)


Monday, July 5, 2010

~ Lunch Date @ Delicious ~

Salam everyone!! Last Saturday, M.A ke Bangsar Village. Encik King Kong ajak lunch together-gather di situ. Ingat nak lunch kat Chawan ke apa, but then he suggested to have lunch at Delicious, Bangsar Village II.

To be truth, first time M.A masuk Delicious. Memang duk teringin nak masuk sebab I love to see the interior of the cafe especially Delicious at Jalan Tun Razak. Dekat je dengan ofis M.A, but never get chance to reach there. I should ask my colleagues having lunch or dessert after work.

So, sebab tak tau apa-apa yang best, M.A main order je. Haaa, nih satu kelemahan M.A. If makan kat tempat-tempat yang agak expensive nih and not using my own money, i'll try my best to get a meal yang murah-murah je. Nanti M.A rasa terhutang ke, haaa rasa macam bersalah pulak if nak makan over-over. Padahal si tuan tuh tak kisah pun. But yet, me myself yang ada that feeling of guilty.


Piccas taken from the Delicious website.


Stop the craps!! Delicious kat Bangsar Village II nih boleh tahan ramai jugak customers yang datang. Almost full house lah. Nasib still ada seat, so tak perlu nak tunggu-tunggu ke apa.


His meal. Burger apa entah, tapi nampak macam sedap jugak...


Mine is Classic Beef Lasagne. Mula-mula macam sedap je, lama-lama muak ya rabbiii.... Tak habis pun you all. Air pulak, kureng lah pada M.A since diorang tak sediakan air tuh secukup rasa. Nak manis, kena taruk air gula sendiri. So, rasa yang sepatutnya sedap jadi tak berapa nak sedap. Kalau tahu, baik mintak coke je. Murah lah sikit... T_____T


Dessert nih nama apa entah. Tapi dalam dia ada banana, yg putih tuh cream dia. Perghh... It was sooo yummyyy.... M.A rasa, desert kat situ semua macam sedap je.


The foods, so-so je kot unless the dessert. Ada sesiapa yang selalu lepak makan kat sini? Tahu any menu yang sedap? Leh lah suggest-suggest kat M.A. So, that next time boleh try makan lagi kat sini. Hehehehe......

Saturday, July 3, 2010

~ Garden Wedding? ~

Salam everyone!! Last night, M.A nampak orang duk sibuk-sibuk hias dewan. Dekat sebelah rumah M.A, memang ada dewan besar and every week memang confirm ada wedding. And, i think i'm going to use the same dewan for my reception soon.

Then, i was really excited since i saw garden wedding concept even diorang buat indoor. And it's really work. Tak nampak kaku or weird pun. It's so nice!!

Usha punya usha, then asked the girl yang tengah duk menghias. Asking their name card and so on, and suddenly, the toikei himself talked with me and Mr Kidd. Biasalah, harus lah tanya bajet garden wedding ni berapa kan? Hahahaha..... For all things, include everything accept for catering boleh cecah RM10K. Include the decoration for hantaran jugak. I think, it's quite reasonable for garden wedding.


Piccas taken from De Classaflora's FB.

But still, it's sooooooo mahal for me. Tak mampu nokksss..... Tunggu lagi 2-3 tahun baru leh kumpul duit banyak-banyak lah macam tuh. There's a BIG NO for loan. Tuh adalah tema kami berdua. Kumpul duit mana yang ada sahaja. And just use the money mana yang ada je. If lboleh kumpul dalam 20-30k, alhamdulillah lah kan... *makan maggie hari-hari lah macam tuh kan?*

But yet, i'm still interested with their decoration. Will try to discuss with them soon. Hope boleh lah buat garden wedding even bajet ciput je kan? Mak tak nak susah-susahkan semua pihak. There's no pembaziran but yet nak yang chantek-chantek jugak. Boleh tak macam tuh??? Haaaa, over kan?

Okeyh-okeyh, stop the craps. Lambat lagi nak kawin yer, tahun depan insya-Allah. If cukup DUIT yer. If tak cukup, kita tangguh tahun lagi satu. Susah-susah, kita buat akad nikah jer. Jimat.... Dalam islam, itu jer yang wajib nya kan?

Okeyh-okeyh, stop!! For those yang mencari-cari wedding planner or butik pengantin yang menyediakan perkhidmatan decoration for garden wedding, leh lah usha their Facebook and also their fotopages. Bak kata tokei De Classaflora, FB mereka yang paling aktif dengan piccas terbaru. So, better pergi facebook mereka. I tell you, cantik-cantik okeyh.... Mak rasa, tetiba mak nak jadik pengantin segera pulak. Wakakakaka....


Piccas taken from De Classaflora's FB.


Google Analytics Alternative