Followers

Follow by Email

Friday, November 12, 2010

Pulut Kuning Sebagai Hantanan & Door Gift

Salam peeps!!

Mungkin ramai yang tak tahu saya ni berasal dari Pantai Timur, anak jati Kelate but my parents house is in middle of Kelantan-Terengganu. Ramai kawan-kawan saya keliru rumah saya kat Kelantan atau Terengganu. Kesian.... Dua-dua negeri pun negeri saya. Lahir di Kelantan kat rumah arwah moyang, dibesarkan di Pulau Pinang selama 6 tahun, then back to Kelantan , and masa form 5 my parents decided nak buat rumah di Besut, Terengganu. So, logik tak saya kata dua-dua negeri pun negeri saya. LOL.... 

Back to the point, adat di pantai timur memang akan reserved kan satu dulang hantaran untuk pulut kuning. Jangan tanya kenapa sebabnya my mum pun tak leh jawab. So, tak nak kena bebel lebih-lebih, reserved kan saja lah. Saya tak pernah ambil berat hal-hal pulut kuning ni, so saya memang tak tahu design-design pulut kuning untuk hantaran macam mana. 

Google sana-google sini, jumpa lah blog-blog yang menyediakan perkhidmatan untuk membuat pulut kuning untuk hantaran ataupun apa-apa occasion. Jangan pandang pulut kuning ni perkara remeh okeyh, tak semua orang boleh buat pulut kuning dengan sedap. Thanks god, my neighbor, my Mak Ngah dan my nenek boleh buat pulut kuning dengan sedap. Hopefully, they can do for me. Jangan tak tahu, lepas je habis kenduri, hantaran pulut kuning tu yang menjadi rebutan di kalangan-kalangan mak-mak dan pakcik-pakcik. 


 Heart-shaped pulut kuning. Piccas taken from Singaporean blogger, click here.


 I think, the idea letakkan pulut kuning dalam bekas cupcakes tuh macam menarik je kan? It's unique. Piccas taken from Singaporean blogger juga, click here


This one i like!! I want - i want!! Tantek kan? Piccas taken from here.


After googl'ing here and there, now i'm thinking of to give pulut kuning + serunding + telur sebijik as my door gift to the guests. I think my parents pun tak kan bantah banyak kot, and i'll cater the pulut kuning untuk door gift ni to my third 'Ma'. She is my SIL's mother and dia bahasakan dirinya 'Ma' with me. Pelamin pun, kemungkinan besar akan amik dia punya pelamin. Hopefully, dapat harga family-family. Hehehehehe.... ;)
 

Nice kan? Truly, people will eat dan pembaziran tak kan berlaku. Worth the money and untuk orang jauh-jauh yang datang ke wedding pun boleh makan sambil driving. Tapi no goods-nya, pulut boleh menyebabkan kita mengantuk. LOL....

12 comments:

rose said...

eh..suka la idea pulut kuning yang last 2..tp 2la..memang mengantuk kalu mkn..huhu

~dARlee zURiS~ said...

good idea tu.lain dari yg lain gak.
zuris dulu ingat nak bg wajik untuk door gift.tp tak dpt nak cari org buat,so cupcake aje lah.hehee

iedayah said...

wa...sweet2..even angin pd badan ber+,i suke gile mkn pulut..last i mkn pulut kuning 101010..hehehe..msih segar diingatanku

CikSyafa said...

Syafa ada pulut kuning utk nikah!hehe..tapi mama tak bagi letak dlm bekas cute2 tu...takut basi.hurmm so letak dalm tray cedok sendiri je la :P

Durruz said...

hoihhh

pulut kuning plus serunding..

memang mantops! hakhak

gaun putih said...

jaja pun buat hantaran pulut kuning mase tunang.. heart shape pulut, sponsored by makcik sendiri.. hehe.. yelah ssh nak buat.. silap hari bulan bole jd keras pulut tu :)

~LP Lum~ said...

salam amy~

hehehe.. sy suka yg mcm layer cake tu.. cnik dan unik.. sekali pndang mcm kek lapis... :)

MarelFira said...

fira suka makan pulut kuning, eheeee...

sis nk buat pulut kuningkah, ley anta umah fra skit..kikiki

Pocket said...

door gift nyer pulut kuning!!
waaahhh..
yang ni pocket tak pernah terpikir lagi :D buleh buleh!!

.: an :. said...

waa!!sgt cumel gmbo no 3 tu! snang.. xyak nak potong2... blh trus bg pd guest... kn?

meo said...

gadis pantai timur comel2 :D

cik syahira said...

assalamualaikum amy,

pulut kuning ni sedap. tapi sy concern pasal berapa lama dia mampu bertahan ye esp kalau dah mixup dengan rendang? sebab dia cepat basi kan? unless, macam previous comment inform, letak dalam dulang cedok sendiri je. however, if ada yang dapat share macammana nak bagi dia tak basi sure better. sharing caring disitu. hi2x

Google Analytics Alternative