Followers

Follow by Email

Friday, November 26, 2010

Once A Week Harus Jalan Laju-Laju

Salam peeps!!

Apa lah yang jalan laju-laju nie ekh? Hehehe.. For those yang close to me dah sedia maklum yang saya ke ofis berjalan kaki dari LRT Ampang Park. Jarak perjalanan pergi dan balik dalam 2KM. Bunyi macam tak jauh, tapi cuba lah berjalan laju-laju sure berpeluh-peluh hoookeyhh.... *kes jalan kaki ni sebabnya nak simpan duit utk kawin.*




Ramai yang tak sedar dengan cara berjalan kaki boleh membuatkan lemak di dalam badan kita di'burn. Tapi bukan dengan cara berjalan slow motion macam nak pergi pilih ikan di pasar yer. Kena berjalan dengan laju-laju macam ala-ala slow jog dan make sure macam tercungap-cunggap. Jalan laju-laju nie dah macam kita melakukan aerobic dan oleh sebab itu dia boleh membakar kalori dalam badan kita. Even ianya bagus untuk jantung kita juga. Tak reti nak explain in details but i'll make sure my other half blog will update about it soon.

Oleh sebab itu, those yang nak kurus dan save budget for your wedding day, you peeps can try this for at least 3 times a week. Jalan dalam 10-15minutes = 20 ++ kalori berjaya di'burn. If 3 times a week = 60++ kalori. Tanpa kita sedar, dalam sebulan silap-silap boleh turun berat badan. Tapi dengan syarat burn dalam 7500 kalori dulu lah, baru lah hilang 1kg. See, berapa banyak kalori kan? Penat jalan pun baru 20 kalori yang burn. So target lah berjalan hari-hari dan berdiet. So that, lagi cepat boleh burn dalam 7500. 

Okeyh lah kawan-kawan, hope entri nih boleh bagi some idea and inspiration untuk menguruskan badan. Pada yang mampu, mungkin boleh cuba buat personal training. Sekali session, dalam 500-700 calories burnt. So, dalam sebulan memang dah boleh turunkan  1-2kg. Contoh terdekat dan anda boleh lihat adalah The Biggers Loser. That's how personal trainer train you. Tapi diorang memang sepanjang masa dalam 3 bulan tuh training and training tak berhenti-henti. So logik lah losing 20kg and above. 

9 comments:

anaztasias aira said...

harap saya dpt kurus sebelum kahwin :(

MarelFira said...

tips tuk gemok ade x?saya kurus amat la..eheeee...

kakak kena tag, hahaahha!

K.I.N.A said...

sejak ada keta ni..kina memang malas gile da nak jalan kaki..huhu..tu berat pun da bertambah..

P/s: memang amy yg pling byk komen..hehe..da dpt pingat emas da tu..

iedayah said...

mak ai,2km u berjalan dr lrt?kagum r...senang2 u lost ur calorie

~LP Lum~ said...

salam amy~

hehehe.. amat berkesan tuk menguruskan bdn.. sbb sy pun ngah berdiet... :)

Zumie said...

hehee..i setuju jalan kaki memang leh kurus..especially tang kaki tu :)

Dita Lolita said...

caiyok2! ^_^
hehehe

~dARlee zURiS~ said...

bukan jalan aje.naik turun tangga berpuluh2 kali sehari juga boleh kurus.yeahh..berjaya turunkan berat 2.2kg ;)

LittleSunshine said...

love to read your blog..

i br je dlm blogger ni..
also b2b..ada ms jenguk2 la i punya blog....

http://lilmishunshine.blogspot.com/

Google Analytics Alternative