Followers

Follow by Email

Monday, November 8, 2010

Her Senarai Barang Hantaran - Part 1

Salam peeps!!

After berdiskusi dengan Encik Tuney terchenta, saya rasa kami dah boleh start beli barang hantaran sedikit demi sedikit. Actually, nak beli bulan 5-6 tahun depan tapi takut kelam kabut pula masa tu. Mana lah tahu, tetiba budget dah lari ke apa kan? Kita ni hanya mampu merancang je, everything come from DIA yang Maha Mengetahui. Mudah-mudahan segalanya berjalan dengan lancar lah hendaknya. Amin..... 


Piccas credited to here.


So, hantaran bagi pihak perempuan ke pihak lelaki : 
1. Pulut kuning (adat orang pantai timur, if i'm not mistaken)
2. Sireh junjung
3. Kek 
4. Coklat
5. Buah-buahan
6. Baju + Seluar
7. Wallet + belt + watch
8. Kasut
9. Perfume set
10. Sejadah + buku keagamaan
11. Gadget / barang muay thai (nak surprise kan dia)

Hantaran bagi pihak lelaki ke pihak perempuan : 
1. Pulut kuning 
2. Sireh junjung
3. Kek 
4. Buah-buahan
5. Handbag + purse
6. Kasut + watch
7. Perfume set
8. Set make-up
9. Telekung dan sejadah


Kalau kalian perasan saya tak letak cincin and mas kawin kat dalam senarai kat atas tu kan? Actually apa yang saya perasan, hantaran untuk akad nikah lain pulak kat belah pantai timur. Hantaran yang disenaraikan kat atas tu akan di bawa semasa sesi bersanding sahaja. 

Hantaran bagi pihak perempuan ke pihak lelaki (akad nikah) : 
1. Cincin 

Hantaran bagi pihak lelaki ke pihak perempuan (akad nikah) :
1. Mas kahwin
2. Cincin 


p/s : hantaran ni mungkin akan bertukar mengikut citarasa kami dan budget kami. hahahaha..... yang penting i want handbag g***i or c****

9 comments:

Kasut Pink said...

Ct dulu mase tunang da bg abes hantaran, so mase nikah tak bagi lagi dah. So, da lega di situ. Tapi mmg adat kami mmg mcm tu. Bagi hantaran mase tunang. Nanti nikah bg brg kemas untuk batal air semayang n mas kawen je.

mase tunang dulu kitaorg pon beli awal. Brg2 yg boleh beli awal mcm sejadah, Quran, perfurm set. mcm handbag, kasut bermusim so x leh beli awal2 sgt..

Atiqah Adnan said...

whoa ade pulut kuning laa.. if ada rendang sekali bestnyeee.. hihi

Aya@Pansy Princess said...

pulut kuning tue mmg adat pantai timur.. my mum insist soh include pulut kuning dlm my hantaran list jugak :)

anaztasias aira said...

betul2 kena beli awal kalo tak nanti mula la sayang duit eheheh =)

K.I.N.A said...

kina ni org pantai timur pun baru tahu..hehe..nmpk sgt jrg involve dlm psiapan kawen org lain..tp pulut kuning ng rendang mmg super best..

Renee Meow said...

ooo kene ade pulut kuning skali eh..selama ni xtau pun.. baru tau different states different hantarans ;p

btw wats ur theme colour? kalau yg mcm Arma (pic) wat tu i suke sgt..!! even i pon simpan dlm pendrive untuk reference nanti..i love d colour combo.. we have d same taste lah.. :D


meow~
httpp://reneemeowwedding.blogspot.com

♥♥ eija ♥♥ said...

hehe...
sesuatu yang yang baru sebab de pulut hehe....

wah amy dah de senarai pun hehe...
ja pakai beli jer hehe

ciksue said...

betul2,pulut kuning tu meme wajib klu ore klate,mcm sue jugak,mls nak tnya byk2,hehe..
masa akad nikah mmg ada hantaran lain,hehe..biasa manisan,mas kahwin,cincin..adat orang p.timur

Anonymous said...

Kasut pink: sirih junjung wak x de bawak time nikah la yerk?

Google Analytics Alternative