Followers

Follow by Email

Tuesday, November 30, 2010

Clear Acrylic Sheet As Kotak Hantaran

Salam peeps!!

Pagi tadi saya baca blog Cik Syahira, tetiba bersemangat balik nak jadi product designer. Tak sure apa yang saya teka dalam blog beliau tuh betul ke tidak. Tapi harapnya entri ni dapat membantu sesiapa yang sedang mencari idea yang sama.


Hantaran designed by Arma Couture. Ramai yang called it kotak kaca kan?


Sekali imbas, memang ianya macam kaca. But tak sure, if Arma Couture betul-betul buat dari kaca. Logiknya, kalau ianya kaca harus berat lah kan, dah lah hantaran ni nak kena angkat-angkat bagai. Memang tak practical. So, sebagai penganti kaca kita boleh buat dengan  menggunakan clear acrylic sheet or dalam bahasa budak-budak product design ialah 'perspek'.


Nih lah rupa 'perspex' or acrylic sheet. Ringan, mudah dipotong dan mudah di glue. Dan ianya juga boleh di bend tapi kena guna heating tool. Kot-kot nak buat selain dari kotak segi empat, boleh je nak buat macam segi tiga or half round. =P 


Where to find the acrylic sheet? Kat area KL, tak sure sangat but my all time favorite place is Multifilla which is somewhere in Balakong. Di celah-celah kilang tapi tak sangka ada kedai art yang agak 'wooowwww' for me. If i'm not mistaken, art students from all over Malaysia, sanggup datang jauh-jauh untuk mendapatkan bahan 'bacaan' mereka di situ. Salah satu sebabnya, maybe agak murah berbanding tempat lain.

Macam mana buat kotak with acrylic sheet ni? Saya tak reti nak explain because i don't have any piccas on how to make it. Kalau explain without piccas, macam susah nak paham kan? So, boleh layan youtube nie untuk dapatkan idea macam mana nak cut dan glue. Sebab dua proses tuh je yang perlu dilakukan.


Cara-cara nak cut the acrylic sheet. Macam-macam method yang ada, so pilih method yang paling senang nak jumpa which is using the cutter. Make sure potong sambil ada guide line and supported by ruler. Steel ruler is better. 


Glue pula, kalau tak jumpa acrylic cement macam dalah video nie, gam gajah yang cair tuh pun boleh lekat juga. Tapi make sure tanya dulu kat kedai yg jual acrylic nie, gam apa yang better. Kang tak pasal-pasal tak lekat 100%.


Sesiapa yang berjaya buat, nanti sila buat entri yer. Jangan lupa let me know. Nak tengok jugak hasil d.i.y kawan-kawan. Selamat mencuba you allsss.........

11 comments:

cha said...

simple tp lawa kan.cuma terpulang pd kreativiti masing2 la hehe :)

Dita Lolita said...

superb!tq for sharing dear.. :)

"cikkin" said...

waa...teruja..mmg teringin nk wat hantara mcm ArmaCouture nye tu..tp sure mahalnye kan..

hmm..bley try laa buat mende ni..if jd..nnti kite share ye..sbb kne tanye yg bekenaan dulu..huhu =)

Atiqah Adnan said...

interesting!! go for it darl.. sukaak!!

K.I.N.A said...

alternatif utk kaca kan..kina mmg adore arma punye hantaran..gile nampk eksklusif..mmg eksklusif pun..

iedayah said...

adeh..sediy sungguh xdpt tgk video kt opis..hhahahaha

cik syahira said...

assalamualaikum amy,

thanks dear! you are absolutely correct. hi3x.

if confirm, i assure text you dear. kita pekena ayam penyet lagi k kat klcc. wink.

Aya@Pansy Princess said...

thanks for sharing.. nice info dear :)

nway, ade award for u.. plz collect it here kay - http://thepansyprincess.blogspot.com/2010/11/just-some-notes.html

Rilla said...

Thanks for sharing dear.
Baru tau plexiglass dengan acrylic sheet ni benda yang sama rupanya.

R-YuzSha said...

I lurve this entry.. rase cam nak buat sendiri jew.. tapi.. tengoklah.. btw thanks dear..

cikpia said...

uhuk uhuk! cantiknya!!!

Google Analytics Alternative