Followers

Follow by Email

Tuesday, November 2, 2010

Chiffon Silk Kosong Done

Salam peeps!!

Sebelum saya memulakan misi membeli kain untuk majlis akad nikah, saya study dulu design macam mana yang saya nak. Then, study jenis kain, beading dan juga lace. Google sana, google sini. Then, called my so-called-designer asking her in details. I don't know i can call her designer or what, tapi she got her own boutique and most of the time keje dia menjahit and once you go and ask for jahit baju, she will design first for you even though setakat baju kurung biasa. And what can I say is, saya sangat-sangat suka dengan jahitan beliau dan all of the baju yang saya hantar kat dia semuanya selesa. Price range baju kurung biasa bermula dari RM90, if lining double price. Untuk baju-baju kawin pula, depends on the material itself.

Alamak, dah tersasar sedikit ekh? Sorry yer. Hehehe.... Yesterday, saya ke Jln TAR. Sorang-sorang diri sahaja yer. Masuk Jakel dengan penuh confident, then terus terjah kat bahagian yang hendak ditujui. Belek sana, belek sini. Sekali mamat pakistan ke apa entah tapi yang pastinya bukan orang melayu, tanya itu-ini, suggest itu-ini. But once i spoke-up, explaining that saya nak buat baju saya macam itu-macam ini. Then dia terus thought saya fashion designer. LOL..... Without asking for tawar-menawar pun lagi, beliau dah siap-siap kasi harga designer. LOL..... Saya tak cakap apa-apa pun, tapi dia assumed saya ni designer gamaknya. Yup-yup... I'm designer but not fashion designer. Hahahaha....  


Opppss... terseksi sikit. Sangat teruja dengan ombre silk chiffon. Mine was just a plain with one tone. But i'm thinking of to use ombre for my reception. Boleh ke?? LOL.... Piccas credited to here.


And you know what? He gave me a very good price for 4 meters plain chiffon silk, 4 meters plain satin silk, and 1 meter french lace border. Saving almost RM150 for the whole thingy. Tapi untuk those plain-plain material pun not bad juga harganya. T_____T

Kesimpulannya, sila lah confident dan study dulu apa-apa yang patut. Mana tahu, kot-kot dapat designer price kan? 

18 comments:

*she's s0 e!Ra* said...

cantik jugak if guna kain chiffon mcm ni..

MarelFira said...

kakak, cr yg cantik2 tau..confirm akk cun hbs pnyer!

Atiqah Adnan said...

wah nice tips darl..
i likee.. dapat special price lagi..
mesti cantik ur dress nanti..

K.I.N.A said...

my mum pun suh pki chiffon..
haha..terkejut tgk gmbr seksi tu..haha..

WillBe.Mrs said...

great combination...mesti cun meletuss bila dh jd dress nnti...!

Kasut Pink said...

mine pon chiffon br beli kat jakel last saturday.. rase chiffon adalah pilihan yg terbaek..

~dARlee zURiS~ said...

mesti gempak habis lah wedding amy nanti nih :)

Renee Meow said...

haha great job on becoming a 'fashion designer' for a day... tindakan yg sangat bagus untuk avoid salesguy yg annoying juga.. haha.. slalu kalau pegi jakel, or kedai2 kain ni mesti ada salesguy 'foreigner' ni ikuttttt je n then xabes blablabla yg sgt annoying.. luckily ur salesguy bagi discounted price.. cant wait to see the result..weee.. :D i ♥ chiffon too...

meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

~LP Lum~ said...

salam amy~

sure menawan~ :)

iedayah said...

hihihi..amy,hrge designer kire cmne ea..alamak..kain nikah tgh dijahit oleh aunty su.xblh r i nk dpt price gini,tuk adik i nnt blh kot.hehe..blh gain ilmu tuk dpt price designer aka kawan2..hihi

~ mizzAmy ~ said...

iedayah :

harga designer ni agak murah lah skit dalam rm15-20 dari harga asal. depends lah, if certain kain diorg boleh kasi discount sampai rm60-70.

gaun putih said...

sgt suke kt chiffon silk.. tapi Jaja dah terlambat.. dh tempah baju sanding kat dzulclassique kat kajang.. kezen yang rekemen.. tapi xbetul2 study lak sal material.. Jaja beli kain silk biasa kat Jakel (xtau la name ape kain tu)

rose said...

saya pun ada terpk nk pki chiffon silk plain memandangkan harganya myb lebih murah dari chiffon beaded..tol ke?men agak je ni..hehe..design da ada..cme xtau harga je..if x kisah..ley x bagi harga kain chiffon n satin silk awk beli tu..yg lum diskaun la..sebab nk kne bentang proposal ni..hehe..tq

email :misiaiemmalya@gmail.com

meo said...

wah... mesti comel nanti :D

CikSyafa said...

amy my dear, klu tau u study kain cam designer, Syafa follow amy pegi Jakel beli kain ^__^

cik syahira said...

assalamualaikum amy,

woaa! cantiknya.. dah lama tak ke jakel cuci-cuci mata. tapi tu la, pening la asyik kena follow je. hu2x

dear, bagi tips macam mana nak cakap dengan confident like designer. psst.. kamu kan designer tak kisah la design apa pun, still a designer. hehe.

Amy I said...

Salam Amy,

If it's not too much to ask, boleh tak I nak minta ur tailor's contact number? In search of a tailor right now and based on the quotation u letak, startin price of $90 seems very reasonable.

Thanks!

~ mizzAmy ~ said...

AMY I :

hye dear, the tailor phone number is 03-61854288 (May). rm90 tuh untuk workmanship baju kurung biasa je. if baju nikah start from rm230 dan ke atas. anything just call her first. ;)

Google Analytics Alternative