Followers

Follow by Email

Monday, November 15, 2010

Blackberrry Media Card Error?

Salam peeps!!

Semalam, tetiba je memory card blackberrry saya tak boleh nak read. Maybe salah satu sebabnya adalah kerana suka-suki je main install link-link yang di forward okeh kawan-kawan bbm. So, pengajaran dari situ adalah jangan sesekali klik or install any other application yang dirasakan ianya agak cool. End up, memory card ku yang cool dan keras kejung.
So, google sana-google sini, found out yang media card error boleh dibaiki tanpa perlu format dahulu card tersebut. Mana tahu kot-kot boleh diselamatkan, kalau tak banyak kot gambar-gambar yang belum sempat di back-up.




If it happen, you can try do this :
 
1. Connect your phone to your PC and enable Mass Storage Mode. Do not run Desktop Manager 
2. Open My Computer on the PC and right mouse click the BlackBerry disk   
3. Select Properties  
4. Select Tools and then Error-Checking.  
5. Check BOTH boxes and then Click Check Now 
6. The utility will now check the BlackBerry Media Card
    Remove the Media Card from your phone and put it into an adapter and plug it into the PC. Repeat steps 2 - 6.

    If this does not work, then copy all the data from the card (while it is connected to the PC) and then Format the Media Card in the BlackBerry - not in the PC.


    How to Format? Go to Options (in your blackberry), Media Card, Press Menu and select Format Card. - Thanks to Crackberry for the tips.


    Hope it will help to those yang alami nasib yang sama. Mine works well and tak perlu format ke apa. Syukur sangat. Kesimpulannya jangan install application yang entah apa-apa such as facebook chat yang telah saya cuba that day. Padahnya jadi lah macam gambar kat atas tuh. ;) 

    2 comments:

    meo said...

    leh ok balik tue

    ~dARlee zURiS~ said...

    nasib baik ok balik ek
    im not a gadget person.mmg nangis lah kalu jadi camtu.nie baru pakai x6 pun dah pening.sbb tu takleh pakai blackberry.hahaa

    Google Analytics Alternative