Followers

Follow by Email

Wednesday, October 6, 2010

Warna Baju Akad Nikah & Sanding

Salam peeps!!

Hari ni dah Rabu, tak sabar nak tunggu hari Jumaat nanti coz nak pergi pameran pengantin kat KLCC. Ok, lari dari tajuk. Sebenarnya my wedding planning dah lari a bit. At first nak buat majlis akad nikah dan kesyukuran. Means that tiada majlis persandingan. Sanding tetap sanding but untuk bergambar dan tatapan keluarga je lah. So, i just need one pair baju sahaja. Now, planning dah lari, makanya baju kena ada dua. For akad nikah dan juga untuk sanding. 

Warna idaman buat waktu ini hanya putih atau pink. Kalau boleh nak pakai untuk akad nikah warna putih. Sooooo suci murni gitu kan? Tapi saya nak pakai warna putih untuk sanding juga. Haaaa..... macam mana tuh? Dan kemungkinan besar, belah Encik Tuney pun warna putih juga. So, tiga-tiga majlis tak kan nak pakai putih je kan? 

So, for my side kena salah satu bukan putih. Whether warna pink untuk akad nikah, dan putih untuk sanding. Or sanding pakai pink. Tapi................. pesanan Encik Tuney, beliau tak nak pakai pink. Dan sesungguhnya kulit beliau cannot be match with pink. Hahahahaha.... Suka hati je kan kutuk tunang sendiri. But then again, i need to respect his wish too. 

Or else, saya pakai warna putih and a little bit silver beading untuk akad nikah. Tapi untuk sanding saya pakai putih and pink beading or dekat bahagian bunga-bunga lace tuh warna pink. So, nampak perbezaan warna juga kan? Tak dek lah nampak, "ekhh pengantin ni pakai baju yang sama ke?". Uwwaaa.... T____________T  


One of my favorite design. Design by Syomir Izwa, and harga for the baju is all about RM3K. Termasuk kain. Piccas taken from SI FB fan.


And I like this colors combination. Sweet kan? Piccas taken from mr google.


For his side, his mother yang tentukan semuanya. Kemungkinan besar, I wear white and he wears black suit. Mungkin........ Bila dah betul-betul confirmed warna baju, nanti mesti pening fikir designer or any tailors yang best-best. Now sebab nak buat dua baju, so bajet nak hire designer memang dah lari ke laut........... T____________T


12 comments:

~dARlee zURiS~ said...

putih dgn manik pink tu ok
cam zuris dulu,putih manik merah.

ohh..amy nak tempah baju ek.
bagus2.memang lah mahal sikit tp blh ikut design yg kita nak.dan..boleh simpan sampai anak cucu.hehee..

WillBe.Mrs said...

ok gak tu putih and silver...mmg org kata typical la asyik putih...tp i pn suka putih for nikah...ske la org nak ckp pe, janji u wt pe u ske for you OWN wedding ok...

zLa said...

hehehe..like my case, nikah, sanding n bertandang pun putih jugak..zila main color dengan beads je amy utk nampak lain sikit for 3-3 majlis tu. nak buat camne, zila mmg bias kaler putih..feverett gitu..

oh sedikit tips selaku mak andam, make sure putih bersih tau sbb kalau pakai tudung off white ke cream ke akan buat kita nampak gelap 1 tone dari asal..even with makeup..good luck!

♥♥ eija ♥♥ said...

hehe...
jumpa amy di KLCC nanti hehe...

putih memang trend skg hehe..
tapi jangan amy pakai semua putih hehe.. cian orang yang nak jumpa amy nanti :)

AnEs said...

suke putih jugakkk!buat dua2 putih pun boleh amy..buat beading different color cam amy plan tu..heavy beading ke kn..nanti pergi pameran pengantin tu share ea..anes xdpt g la.ishh2!

sharifuddin N shakina said...

dulu kina igt nk pink mse tunang..pstu mak plak suh pink mse sanding..skg ni nikah putih..sanding pink..tp mmg susah nk jupe llki yang bleh terima nak pakai pink..hehe..

cik syahira said...

assalamualaikum amy,

saya dalam dilemma juga ni.
plan nak nikah warna putih/ cream sebab nak nampak suci murni. tapi bersanding pun kena pakai warna putih/ cream juga sebab nak match dengan uniform askar. bila fikir-fikir balik, rasa macam eh tak tukar baju ke kan sebab sama je. hu2x.. dilemma. dilemma.

psst, saya adore sangat kat design 1st tu. actually ada save juga gambar ni, tapi dari sebelah tepi. boleh copy tak utk self ref. hehe.

ashra said...

haha..sama dgn hubby kita dulu..die tak nak pink masa sanding.hehe.tp,btul gak,pink ni sesuai tuk lelaki jambu cam anuar zain ke..hehe.kalu macho2,mmg tak naknye dorang..

~ mizzAmy ~ said...

ZURIS :
kalo boleh nak tempah tapi depends on budget dulu macam mana. insya-Allah nak tempah if tak dua-dua, satu pun jadi lah. hehehe.....


WillBe.Mrs :
ha'ah, agak typical tapi nowadays mmg pengantin choose white je. cuma they play around with beading and all tuh yg nampak elegant.


Zla :
ha'ah lah babe... baru i perasan. hahahahahaha.... boleh plak kan semua putih tapi i langsung tak perasan pun. yeeeaaayyy.... so solution dia play around with the beading kan?

owhh, take noted for the white color. kena amik betul2 putih suci murni ekh?? baru plan2 nak off-white. T_____T

~ mizzAmy ~ said...

Ja :
ja pergi hari apa? amy maybe pergi jumaat n ahad. tapi jumaat is for sure. hehehe...


Anes :
kan?? memang dah excited nak buat dua-dua putih. tapi ada byk masa lagi, kot-kot nanti nampak warna lain lg chantek. hehehe... ok anes, nanti amy update pasal pameran tuh. ;)


Kina :
owhh kina pakai pink masa sanding ekh?? mesti sweet....

Durruz said...

2nd photo tu, dari arma couture xsilap i. hehe

perempuan mmg xbole lari dari pink kan. hehe

Pocket said...

fuh!!
nyata sekali kita dari dunia berbeza,
or simply time frame yg beda,

pocket buleh jeles jer laaahhh!!
:)

lawa pilihan campur kaler terang tu,
suruh photographer kurengkan flash nanti.. hahah:)

Google Analytics Alternative