Followers

Follow by Email

Tuesday, October 19, 2010

Kad Kahwin, What Say U?

Salam peeps!!

Entri d.i.y yang semalam tuh ada yang teka ianya kad kahwin. Sebenarnya bukan kad yer. Terlalu awal nak buat kad kot. Kalau 6 bulan sebelum mungkin dah boleh start hantar printing or d.i.y. 

Okeyh bercerita mengenai kad, saya rasa saya lebih tertarik nak buat dan design my own wedding invitation card. Just yang simple-simple sahaja, tapi untuk family and close friends akan cuba buat yang special sikit. 

Dah nama pun nak design kad sendiri, banyak benda juga nak kena study. Firstly ialah bajet, nak kena make sure budget sekeping kad hanya akan habis beberapa sen sahaja. Then, size kad tak boleh nak main hentam keromo jer. Make sure boleh muat dalam sampul kad yang dah sedia ada dijual di kedai. Sampul pulak, kena make sure ianya murah. Kang harga kad + harga sampul + printing cost = RM1. So, lebih baik pergi order je sendiri di kedai kad kahwin. 


Menarik bukan? Okeyh, saya orang kampung so dvd version sangat tak sesuai. =P
Piccas credited to craftzine.


Wahai kawan-kawanku, selalunya kalau d.i.y invitation card ni diorang print using their own printer yang biasa tuh atau mereka-mereka ni pergi hantar ke kedai printing jugak? Kalau hantar ke kedai printing, which place yang murah ekh? Hope ada any suggestion. And one more thing, kalau tak nak d.i.y, kat tempat mana yer offer better price for kad kahwin? Nampak sangat tak survey apa-apa pun lagi towards kad kawin. =P 

 
p/s : i'm okeyh now. cuma tengah memanjangkan rajuk. kadang-kadang seronok jugak main tarik tali nie. ;)

13 comments:

~dARlee zURiS~ said...

zuris dulu pun custome made
tp just g kedai,ckp nak camtu2,diorang designkan lah.nak design sdri mmg tak retilah.
nasib baik rate kat ipoh nie murah.so..kira berpatutanlah.
tp kan amy,rasanya guna online kadang2 lagi murah kan?

yonna said...

akak,kawan yonna ada buat hari tu. dia beli kat popular kad yang shining2 tu. kad tu singgit kot 1. dia divide by 2. then,dia type, dia print sendiri kat opis lol. pastu dia ikat riben! simple gila! hahaa and lawa jugak :)

cik syahira said...

assalamualaikum amy.

ala.. tak reti nak comment cemana sebab saya pun belum sampai level ini. wah, macam main game pula ada level-level ni.saya kan beginner. hi3x

kena rajin survey-survey tengok harga la nampak gayanya.

eh, ingat tak time kita pergi pameran pengantin hari tu. kad dia murah-murah dan cantik-cantik la.

try selak-selak balik brochures. then buat comparison harga mana yang berbaloi-baloi.

psst.. my mom mahu kartu undangan dari bandung juga. ligat fikir macam mana nak cut the cost. saya pun kena survey harga printing juga la nampak gayanya.

kalau tak berbaloi, kena set plan B. huhu.

WillBe.Mrs said...

Amy, i sokong Yonna...but make sure dakwat printer x kembang bila terkena air... :D

ElyaElmo said...

amy..ritu kn...elya teman mmber gi ambik kad kawen die dekat gedung kad kawen (pucung)..derang dsign sndiri but print di sana..katanya murah jugak la...amy lehtry tnye2 sana:D

Pocket said...

lukih sendiri ngan marker pen.
cari satu design yg mudah,
lukih jer sendiri.
tak banyak pon.. seribu jer :D
hahahahah

tp betul!!
then people would know that u draw it by yourself. cause it shows :D

didieadila said...

dd pon nk wt kad sndiri la! nk seb kos! haha..tp xtawu mane nk print murah jgk :(

Zainur said...

Kad ritu tinta design sendiri...tp biasalah bila yg design bkn org seni...hehe...anyway cukup puas hati juga sebab dapat design sendiri. kemudian tinta hantar printing. dia caj dalam 35sen satu kad termasuk sampul percuma, kos pos dan 2 banting percuma yg juga tinta design :)

Super Nia Hana said...

watahsi..tak reti nak wat sendiri eventhou king tu designner
tp dia seorang designer yg super bz
huhuuh

~ mizzAmy ~ said...

Tinta :

tinta print kat mana? macam menariksss jer package dia. ;)

Zainur said...

cuba chck web serikreatif.blogspot.com. Ada kat belakang kad kawin tu..

julie said...

hi..just singgah2 randomly...tibe tgk awk nk wat kad sendiri..dgn suke hatinye saye leh tlg buatkan..free je..sebab melukis n design r part of my hobbies selain tido..tp kalau nk print,awk print sendiri la..hehehe..sy ade buat gak untuk kwn2..tlg kwn2 je sebab mmg suke wat bende pelik2..hihi..just contact me..design ikut cita rase awk...ckp je nak camne..i'll try my best

Husna said...

better design sendiri simple2 and print kat kedai.murah.print sendiri boleh la jugak.1000 keping.berasap la jgk printer.hehehe.sy pun design sendiri je.simple dan asalkan orang paham.nanti dibuang jugak ha.jgn letak gambar.kesian nnt dipijak2.huhu.

** 2bulan je lagi nk kenduri.apa pun tak buat lagi.zero.hebat kan?hehehe

Google Analytics Alternative