Followers

Follow by Email

Friday, October 22, 2010

He Said NO To Foursquare

Salam peeps!!

Saya tak pasti antara kalian pernah dengan ke tak dengan Foursquare. Mana-mana yang tak pernah dengar boleh ke sini, boleh tengok interface dia macam mana. It's can be used untuk phone like BB, Iphone and HTC. 

Foursquare digunakan untuk check-in mana-mana tempat yang kita pergi, and sometime dia boleh list kan senarai tempat makan yang berdekatan dengan kita. Kira macam membantu lah if tetiba kering idea nak makan kat mana kan. And bila kita review tempat tuh, some people ada yang bagi tips or recommended or even bad review pasal tempat tersebut. It's help in kind of that way. Tapi keburukannya, we're open to public kat mana kita berada. So, dari segi keselamatan agak tak terjamin sikit lah. Sometime main foursquare ni rasa macam main game sebab ada badges and points. So, boleh lawan-lawan with frens saper paling banyak badges, means dia banyak explore tempat. 


 Foursquare nie boleh direct terus ke FB and even Twitter. 


Petang semalam, my Encik Tuney tetiba said, " I tak benarkan u main foursquare dah". Haaaaaa..... Tak benarkan okeyh!! Bukan tak bagi. Arahan dia tuh tak menahan betul, dah feeling-feeling jadi suami ke? Ahaksss.....  

I can't argued with him, sebabnya memang tak bagus pun. I mean dari segi keselamatan. Kang ada pemerhati dari jauh which is dia dah perhati dari segi timing tiap-tiap hari kat tempat sekian-sekian, and tak pasal-pasal kena culik. Nak ke? Nauzubillah..... 

So, no foursquare for me from now on. Rindu lah jugak nak check-in seperti biasa tapi apakan daya. Si dia lebih mementingkan keselamatan tunangnya. And forget to story, last Monday saya dapat email from stranger. He or she tetiba je email tanya, " Hi amy, Awk tggal di KJ ke? ". Tetiba email tanya tinggal kat KJ bagai, means macam ada kaitan jer dengan foursquare. Dan risau tuh, dia tahu my name okeyh!! I just replied kat dia, " saper nie? ". Terus dia tak balas. If orang nak tanya apa-apa sure dia reply kan? Nih macam ada udang di sebalik mee je kan? Huhuhuhu..... takutttt!!!! 


 Hari-hari check-in kat situ kan, and sila tengok timing kat both piccas. Memang agak bahaya kan?


So, pada mereka-mereka yang ada foursquare sila berhati-hati. Jangan sesekali put yout phone number kat situ. People can directly call you, pernah terjadi to my friend. Dapat phone call, tanya siapa, then orang tuh cakap dia saja-saja call and he call directly from foursquare. So, fikir-fikirkan..... ;)

9 comments:

K.I.N.A said...

ohoo..baru kina tau..bahaya2..

cik syahira said...

assalamualaikum amy.

a ah la. memang bahaya rupanya. saya pun baru tau. ye la, kita ni positive thinking tak ada la fikir yang bukan-bukan.

kalau strangers/ stalkers yang nak ambil kesempatan, mungkin ini salah satu cara dia.

teknologi ni ada byk pro and contra. kena pandai guna dan perlu berhati-hati selalu.

dear, taking care yer. thank you so much sharing caring info ni.

WillBe.Mrs said...

berhati2 dgn teknologi skg ye...ada baik dan buruk...kalo lebeh byk buruk dr yg baik better say NO...take care..!

suriadzul said...

thx 4 da info dear..bahay betol!!!

~dARlee zURiS~ said...

encik tuney tu bukan nak tunjuk kuasa veto.dia takmo anything bad jadi kat tunang kesayangan dia lah kan.
bahaya lah camtu.sekarang nie kena extra careful.macam2 boleh jadi.

Durruz said...

membuka ruang utk penjenayah ni.

bg arahan, tak benarkan xtahan tu... hehe

CikSyafa said...

erk..bahayanya..huhu,byk stalker tau mna kita pegi..klu ad niat yg x baik?huhu nauzubillah..
thanx fo the info

AnEs said...

uishh..bahaya ne amy..lagi2 kalo ada yg obses sgt..mmg patut da xmen benda tu lagi

Pocket said...

sini tak banyak lagi isu stalker,
maa.. tunggu la lagi dua tiga tahun,
surely ada jer kes stalker melampau..

then FB, Blogspot, apa apa pun jgak lah Aplikasi interaktif maybe akan diconsider kembali sebagai satu anasir jahat dlm idup kita.

Google Analytics Alternative