Followers

Follow by Email

Thursday, October 21, 2010

Garden Wedding Concept With Pomander Ball

Salam peeps!!

Buka-buka jer FB pagi tadi, terus ternampak piccas kat  De Classaflora. Mereka uploaded few latest wedding piccas, memang sangat-sangat chantek dan tertarik. Especially on garden concept. Jom kita layan......


Simple but nice, isn't it?


I'm thinking of to use garden as my concept but yet i'm still not finalize about those budget and all. Tapi....... garden wedding sangat awesome kan? Cuma tang fresh flowers jer yang tak menahan harganya tuh. Tapi kan, if d.i.y certain things like pomander balls macam kat dalam gambar kat atas tuh, boleh cut cost jugak kan? So, i found d.i.y video on how to make a pomander ball.



Step 1 :
Soak the floral foam in water until it is well saturated.

Step 2 :
Wrap your satin ribbon around the foam sphere and create a loop at the top (to serve as a handle). 

Step 3 :
Begin adding your main flowers into the foam until the sphere is completely covered. (Sandy uses purple daisies).

Step 4 : 
Fill in your arrangement using filler flowers of choice, such as statice and baby's breath. This allows you to add more color to your arrangement as well as fill it any empty spaces.


Macam senang je kan? Selamat mencuba buat mereka-mereka yang nak men'd.i.y. Kalau ada yang dah cuba dan berjaya, please blog about it. Nanti dapat lah share idea kalau-kalau ada extra tips ker? ;)

10 comments:

Qaseh Qidzizie said...

Hi Amy...

cantik pelamin tu..
thanks 4 sharing btw :)

ReYNa said...

nice n sweettt.suke simple2 gini.wat sendirik lg jimat.in case kalo butik takleh buat.huhu

luvira said...

ira ada gak terpikir nak buat cenggini masa bertunang nanti..tapi tak tau lar tuh, jadi ke tak..hope everything will be fine ;)

cik syahira said...

assalamualaikum amy.

saya ingat lagi waktu kita jumpa hari tu kamu mmg nak buat garden wedding kan? nice.
tak sabar nak tengok. jangan lupa jemput saya k. he3x

ashra said...

cantik!..zaman skang trend pun yang simple2 tp lawa.da tak main da sarat2 cam org dulu2..kaler warna warni..

skang pun warna2 pastel je kan

CikSyafa said...

dear, thank sesangat info berguna.nanti nak try wat laaa...yeaaay

meo said...

simple2 dh ler...

Pocket said...

DIY is always the best way,
cause they're overcharging it anyway.
so why not?

tp kena kemas n tersusun la kan,
kalau tak.. mesti orang komen..
Sloppy:D

didieadila said...

smart gle plamin die..meleleh air liur tgk..hahaha..

Durruz said...

chantekla. berape ek harge kalo cmni...

mlsnye nk contact2 dgn potential vendors dah. hehe

Google Analytics Alternative