Followers

Follow by Email

Wednesday, October 27, 2010

Custom Made W-Ring

Salam peeps!!

Harga emas makin naik dan naik, dan oleh itu saya dan Encik Tuney decided to buy or booking my ring as soon as possible. Takut tunggu harga turun next year, kang nanti makin naik hingga ke RM200++. Nangis lah nanti. 

Most of bride to be idamkan cincin berlian dari Habib Jewel, Poh Kong, Tomei, dan seangkatan. Sama lah, saya pun tak terkecuali. Tapi memandangkan cincin tunang saya yang dibeli di Poh Kong 3 bulan yang lalu sudah bercalar dengan sangat hebatnya. Maka, saya memutuskan untuk custom made my own wedding ring kat Kelantan. 

All my cincins, gelang, dan rantai semuanya emas kelantan and except my engagement ring. So, bila diperhatikan dengan mata kasar, memang ada perbezaan. Alang-alang harga memang tentu-tentu dah mahal, baik kita cari yang betul-betul yang elok kan? I mean dari segi workmanship dan juga tahap ketahanan cincin tersebut untuk diguna pakai harian. Owhh, saya memang jenis pakai cincin hari-hari.

Upah workmanship kat Kelantan pun tak mahal kalau nak custom made tapi kena make sure design tersebut tak terlalu sukar dan not too many detailing. Nanti kang, pengsan nak bayar upah workmanship pulak. Hehehe.... Syukur lah my mum ada ramai kawan yang ada kedai emas, so bab-bab upah workmanship tuh agaknya boleh kawtim sikit lah kot.


Agak-agaknya ada tak macam nie? Hahahaha.... Bersiap sedia lah RMXX,XXX lah jawabnya Encik Tuney. Sure waktu sanding uban dah penuh atas kepala. LOL.....


Adakah macam nie? Kalau korang perasan, saya pilih jenis aquamarine or sapphire dan diamond bukan sebagai main stone but as an accent. Dan agak-agaknya saya pilih warna apa?? =P 

9 comments:

K.I.N.A said...

mesti la kaler pink..betul tak amy?haha..
kina pun baru tgk kemarin..harga emas da 151..erk..ok..weken ni gi beli cincin tunang..hehe..tp nak pakai terus bleh?haha

iedayah said...

dear..tht day ms i nk bli wedd ring,org kt habib tu suh tgu time raya haji nnt.coz ad sale besar2 an n clearance..nk custom made pn ok gk if ad budget lebey..=p

Durruz said...

i beli kat habib aje. lame sgt2 dah. mase tu ade sales. so dpt high quality diamond dgn affordable price..

anyway, emas kelantan lain sikit kan color die, sebab ape ye?quality bttr is it?

cik syahira said...

assalamualaikum amy,

sorry dear, lama tak singgah sini. sepanjang minggu ni busy sangat-sangat. stressful! hu3x

omg, harga emas naik lagi kan? sob. semalam sy tgk kat poh kong Rm151/-

fuhh~

ohye, kalau free sharing caring la info emas kelantan. sy tgk warna dia macam lain sikit. kenapa ye?

Zumie said...

kaler pink kot...hehe..

K.I.N.A said...

amy jemput amek award utk amy eh kat blog kina..

meo said...

yup, emas makin naik.... meo pun bru beli rantai tgn...

luvira said...

owhh..sama ngan ira..b4 nih seme barang kemas beli kat kelantan..tetibe cincin tunang beli kat habib sebab nak cari emas putih..tapi rasanya kualiti emas kelantan lagi ok kot

ashra said...

haruslaaa pink kan..hehe

Google Analytics Alternative