Followers

Follow by Email

Friday, October 29, 2010

Come On Girls!!

Salam peeps!!

Apa yang 'come on girls!!' pagi-pagi ni kan? I just teringat kes my cousin yang meluahkan isi hatinya di dada FB. For me, tak perlu lah nak meluahkan isi hati sebegitu rupa. Yang nampak buruknya, kitaaaaaaa jugak. 

Actually, tak leh salahkan beliau jugak nak bising-bising kat FB. Tujuan dia memang sengaja nak 'orang ketiga' yang baca. So, tuh dia yakin dan jitu nak marah-marah kat dada FB. Kononnya, her bf keluar tengok wayang dengan perempuan lain. Dan perempuan itu yang mengajak-ngajak bf nyer. At the first place is, tepuk sebelah tangan, adakah akan bunyi sebarang sound? Tepuk angin, terasa angin jer lah kan? Nih dah dua-dua belah tangan nak bertepuk so berbunyi lah kan. Sekarang nie nak salahkan siapa? Perempuan yang dikatakan orang ketiga atau bf nya sendiri? For me, saya akan salahkan bf tersebut. 

Kadang-kadang saya pelik, orang laki dah buat perangai berkali-kali, tapi still jugak si gf ni sayang dan maafkan. Okeyh, if sekali dia buat hal, mungkin ada kemaafan dan peluang untuk dia cuba perbaiki kesalahan beliau. If berkali-kali, sampai tak terkira. Adakah peluang terus diberikan? Adakah si jejaka tersebut akan berubah? Owwwhh please, come on girls!! He's not even your fiance or husband yet. Please give yourself a chance to meet another guy who is berjuta-juta kali baik dari your bf. 

Kadang-kadang, saya suka jadi 'kawan yang jahat'. I mean, if my friends cerita bf diorang buat hal ke apa. And i'm the first person yang suruh mintak break. Yup-yup, i know saya memang jahat dan kejam. But it's depends on the situation, if dah worse sangat memang saya sarankan perkara tersebut. 

And ada lagi satu kes yang dekat je dengan saya. Kisah husband and wife. Si husband tak berkerja dah almost 2 years. Si isteri bekerja untuk menyara hidup mereka berdua dan juga anak kecik yang berumur setahun. Dan sekarang si isteri tengah kandungkan anak ke-2. Bayangkan lah, how's cruel is it? Memang saya nakkkkkkkkkkk je nasihat si isteri tersebut agar fikir-fikirkan kekejaman si suami itu. File kan lah apa yang patut memandangkan si suami pun kejam siap marah-marah dan kadangkala maki hamun tak tentu hala. Once again, come on girls!! 

Nasib hidup kita ni bukan lah terletak di tangan lelaki okeyh... If ada ujian dari Allah S.W.T, check balik kesilapan atau pun dosa yang pernah kita lakukan. Teruskan hidup dan perbaiki diri agar mendapat keredhaan dari NYA. Ni tidak, asyik marah-marah di dada FB. Solution tak dek jugak. So, fikir-fikirkan lah wahai kaum-kaum ku. Buktikan yang kita bukannya lemah.   

7 comments:

MarelFira said...

ALOPPPSSSS, was my 1st time dropping here n i saw wat a beautiful woman wrote such an amazing words for ur precious moment!

Atiqah Adnan said...

betul-betul.. qah pun kalau tengok kawan menangis2 sebab bf buat hal.. terus cakap watpe nak sedih2 dia bukannye hak kita.. hak Allah.. cinta kan tak boleh paksa.. dia cari pompuan lain means dia tak sayang dan hargai kita sebaiknye..

so don't waste ur time dengan lelaki yang tak sayangkan u better u find other guy yang better than him.. kan..?

come on girls!!

iedayah said...

ish..mcm2 hal la manusia bernama lelaki ni..asyik wt kaum hawa nangis sj..kwn2..jgn tunjuk kite lemah sgt ye..=p..tabah

ashra said...

kita setuju apa amy ckp..
tak kisah la bf ke husaband ke,tak guna kita marah si 'pompuan gatal' tu je.patutnya bambu je dua2 skali..tepuk sebelah tgn tak berbunyi.takder istilah 'tergoda' or digoda' sbb masing2 punya hati tuk jaga kalu tau setia dan jujurkan.

Nem0 o0h Nem0 said...

mmg tul amy ckp tp bila masuk bab perasaan mmg susah.ade ppuan yg hati dia kuat,bila sekali di sakiti,trs off tp ade ppuan yg hati'lemah'.bila di sakiti berkali2 ttp stay.ni semua bergntung pada diri masing2.kita sbg kwn cuma boleh nasihatkan.nti lama2 dia akan sedar juga.

d'Fedrin said...

sangat setuju.

especially part meluahkan di FB. Sangat memalukan sbb org boleh lihat betapa kurang moralnye diri kite..

:)

Tihara said...

ramai wanita bersifat pemaaf dan lelaki bersikap ego

Google Analytics Alternative