Followers

Follow by Email

Friday, August 13, 2010

Perubahan Pada Diri Ku

Salam peeps!!

Dah lama tak bercerita mengenai diri sendiri, I mean membebel pasal berat ringan badan, jerawat ker and bla bla bla... This few couple of weeks, saya memang bertukar menjadi perempuan yang pemalas. Pemalas dari segi nak ber'make-up' ke ofis dan ke mana jua. Sebelum ni, kalau keluar je rumah pastinya akan menempelkan foundation dan bedak. But now, memang agak-agak jarang nak guna foundation. Unless bedak sebabnya tak nak kasi nampak kusam sangat muka ku itu. Blusher ke, eyeshadow ke, eye liner ke or maskara ke memang dah tak sentuh lama dah. 

Alhamdulillah, make-up less telah mengurangkan jerawat di muka. Memang ada lah positifnya kan. Even nampak pucat macam orang sakit tapi for the long term, muka saya dah become better. Muka saya memang jenis muka berjerawat dan kesan jerawat pulak memang lah amat susah nak hilang. Makan berbulan-bulan lamanya. But now, dah kurang sedikit kesan-kesan jerawat tersebut. Syukur.... 

Now dah berani keluar rumah tanpa make-up. Dulu macam ada sedikit rasa low self-confidence.



So, sesiapa yang berkulit sensitif sila make-up less. Banyak kebaikannya saya rasa. Even muka pun dah tak berminyak sesangat. Nak makan ubat Dr Nathan, kerisauan pulak sebabnya next year dah nak kawin. Syarat makan ubat tersebut, tidak boleh mengandung dalam jangka masa 5 bulan. If berterusan makan ubat, maknanya bertahun lah kot tak leh pregnant. Nak tak nak, kena lah jaga muka dengan cara tersendiri. T____T

Ohww btw, perubahan lain yang paling ketara pada diri ku ini ialah berat saya berjaya cecah sampai 45KG!! Makkkkk aaaaiiii....... Tak pernah-pernah seberat itu. Dan semua orang tegur sebab saya sudah berisi. Mr Fiance pulak hari-hari ngejek saya gemuk. Sangat lah tension kan. Dulu kurus dalam 38kg semua orang bising kurus sangat. Now dah berat 45kg pun orang bising sebab berisi sangat. Nampak macam belon sebab bulat gedempol. So, bulan puasa ni saya akan cuba sedaya upaya saya untuk dapatkan balik berat sebelum saya bercinta dengan Mr Fiance iaitu 42kg. Then lepas puasa, saya akan giat ke gym. Mr Fiance cakap, dia tak sanggup nak buat personal training dengan saya. Memang tak kan menjadi nanti. So, he will asks his friend untuk men'training kan saya yang memang terror bab-bab ngelat nih. Saya tak nak kurus kering, saya nak nampak slim tapi ada aset macam J-LO. Opppsss..... OFF TOPIC!! Hahahaha..... 



p/s : hari ni dah jumaat lah, happy weekend you all...   

5 comments:

Anne M. said...

betul.
nampak suci gitu

~dARlee zURiS~ said...

yelah kan.
dulu2 kulit licin je sbb tak makeup
tup2 makeup time kawen haritu,trus kulit kasar sikit.huhuu...
amy pun dah cukup comel tanpa makeup
:)

hmm..kalu 42kg ok lah
jgn ar sampai bawah 40kg
badan zuris pun lbh kurang amy je dulu
skrg,bila mr sharil tunjuk pompuan2 kurus dan ckp "dulu tyg camtu lah"...rasa cam..."mak oii..kedingnya aku dulu.huhuu.."

terpanjang lak komen ;P

~ mizzAmy ~ said...

ANNE :
suci murni gitu. hehehe....


ZURIS :
untung zuris sebab jenis kulit licin. amy nyer kulit muka punya lah kasar. licin kulit si encik tunang lagi dr amy. T____T

ha'ah kan, berat kita sama je. tapi now zuris dah jadi mummy. memang kena ada zat skit sebab nak susukan baby. so terkecuali. hehehe....

yonna said...

kakak, gained weight sebab bahagia takpe kakak :D

meo188 said...

lagi cute tanpa make up :D

Google Analytics Alternative