Followers

Follow by Email

Monday, August 30, 2010

Bertunang Dari Sudut Islam

Salam peeps!!

Dari hari Sabtu lagi saya nampak video ni di FB, malangnya tak boleh nak buka guna BB. So, masuk-masuk office terus saya buka video ini. Nak tahu dengan lebih lanjut sila layan video kat bawah ni. Dengan harapan korang faham lah sikit-sikit bahasa 'ganu'. Lagipun ustaz ni bukan 100% guna loghat 'ganu' pun. ;)




So, kesimpulan dari ceramah Ustaz Azhar kat atas ni, tunang dari segi Islam tak susah. If kedua-dua belah pihak dah bersetuju, memang dah bertunang namanya. Nak nampak situasi bertunang tu macam formal sikit buat lah sesi ta'aruf. Perjumpaan kedua-dua belah keluarga. Nih dalam sudut islam. 

So, pada mana-mana yang sedang berchenta tapi belum bertunang, sila check balik situasi anda. Keluarga-keluarga dah restu atau belum? Tak restu pun, boleh jadi tunang juga. Bila dah jadi tunangan orang, makanya jangan nak bergediksss dengan jejaka lain. =P

8 comments:

Anne M. said...

i like.
heh..
*nak g usha sesiapa nak jadi tunang heh

Nem0 o0h Nem0 said...

aku dah tgk dah video ni semalam,tu la islam ni tk menyusahkn cuma kita jek anggp islam ni ssh..

Nora a.k.a Aira said...

hiii thanks visit. bride 2011? i linked u ogeh. =)

~LP Lum~ said...

salam amy~

hehehe..thanx ya sbb share bnda nie... :D

Pocket said...

err, kalau gitu amy,
i suka u..
u suka i..
so i tunangan u dah ker?

hoh, kalau gitu i nak bagitau
tadi i gi shopping ngan si Katy..
jangan salah paham yer.. tak der apa apa..


heheheh. komen nak cari sembelihan dimalam merdeka :D

en_me said...

salam ramadhan cik mizzamy itteww..

sharifuddin N shakina said...

kalau 2 2 parent setuju kire btunang la..cincin tu hnya sbgai tanda..mkn2 tu pun adat..sbnrnye adat yg mnyusahkn duit poket kite..hehe..

rose said...

islam itu indah kan? =) kalu g2 dah bertunang la ek saya..hehe..thanks 4 da info..

Google Analytics Alternative