Followers

Follow by Email

Wednesday, June 16, 2010

~ From Typical Malay Wedding Card To English Style ~

Salam everyone!! Semalam, selepas berbuka puasa, Mr Kidd ajak M.A tengok Karate Kidd kat Tropicana Mall. So, oleh kerana M.A dah hampakan harapan beliau untuk menonton movie tersebut sebanyak dua kali. Tak kan M.A nak cakap, i don't feel like to watch movie again kan? Kesian jugak kat dia.

Lepas dah beli tiket wayang, we got another half an hour untuk masuk ke panggung. Then, melilau-lilau lah dekat area-area berdekatan dengan GSC. Meliau ku berfaedah jugak you all sebabnya M.A jumpa kedai yang M.A sangat-sangat adore. Terpukau kejap M.A tengok all the wedding cards and those thingy yang ada dalam kedai tersebut.


Storybook ni berdekatan dengan GSC. Floor atas sekali. Lupa lah floor berapa. Piccas taken from their FB.


M.A baru je dua kali ke Tropicana Mall, so M.A tak dek lah tahu sangat kedai-kedai kat situ. Selalunya pergi situ semata-mata nak tengok movie je. Tapi kedai Storybook nih memang menduga kesabaran ku lah. Hahahahaha..... Dan-dan rasa nak buat wedding card.


Wedding card mereka more to english style. And M.A kebek-kebek cards kat situ and M.A tak perasan pulak orang melayu ada buat ke tak dengan diorang. Konon-konon nak beli lah sekeping card as contoh kan, but the sales person tak bagi. Nak beli kena beli kurang-kurang 50 keping. Amikkk kooooo.....


Menarik kan? Nih James Bond's theme. M.A keep asking Mr Kidd to come again to the shop. I just in love with the card. T______T


Very the lovely kan? Saper-saper yang buat garden wedding sure sesuai sangat nak buat card yang ala-ala macam nih. And i wish i can create my own so-called-garden-wedding too.


Another piccas of the wedding card. All the piccas taken from their FB. If tengok gambar, serious tak nampak sweet and lovely as M.A tengah duk gila ni. But if tengok depan mata, M.A sure mesti anda, anda dan anda setuju dengan M.A.


Diorang tak jual wedding cards semata-mata. A lof more stuffs and printing thingy. And for those yang nak buat custom made guest book pun boleh. Contoh macam kat atas tuh, sweet kan? Tujuan guest book pun untuk kenangan kan?


Harga? Guest book, M.A tak sure pulak. But wedding card start dengan RM4.90 untuk 50 pieces. If 500 pieces and more dalam RM3. Bila cakap tang harga, for me it's quite expensive. Mana tak expensive you all, kata kedai nya dekat Tropicana Mall. For me, i just really in love with the card and i'll try my best to make my own wedding card macam ala-ala kat Storybook. Cuma kena beli printer yang high quality or kena pergi hantar printing dekat kedai jugak lah kot. Tapi tuh pun kena carik and deal dengan kawan-kawan yang buat printing. Kertas pun jenis Premium European acid-free card.

To my dear frens yang keje as graphic designer, please advise me on the paper and printing thingy ya? Btw, someone had promise me to design my wedding card kan? So, i keep that promise ya!! Nanti saya bawak awak pergi Storybook and we discuss what kind of design yang menarik hati ku. Hahahaha.... M.A nih boleh je nak design sendiri, tapi seronok jugak if ada orang nak membantu especially orang tuh pulak pro dengan graphic kan? I nih beginner je bab-bab photoshop dan illustrator. Mak nih tahu makan tido ajer.....

I just need to stop the craps lah, all these actually lambat lagi you all. Insya-Allah tahun depan. But for now, kena start surfing and surveying the things lah kan. Okeyh lah, nanti petang sikit M.A sambung entri pasal Karate Kidd pulak. ;)


7 comments:

Atiqah Adnan said...

sukenye tengok wedding card yang cantik gitu.. hee~

tropicana mall? kat mane tuh..?

~LP Lum~ said...

salam amy~

hehehe... terasa nak wat ala2 kaum cina dan jawa.. almaklum ar sy berdarah jawa cina melayu... :p

sok boleh ambik amy as my weeding planner kan?? :)

~ mizzAmy ~ said...

ATIQAH :
tropicana mall dekat area damansara and damansara uptown.


LYNDA :
hehehe... boleh ajer. ;)

Anne M. said...

SANTEK SGT..
TAK SANGGUP NK BAGI KAT ORANG..

NNT DORANG BUANG JE,BUKAN SIMPAN PON

Redbloodsnow said...

lawa lawa lak kad kat c2 ek. tp e2 lah yang...for me pun it still expensive w/pun dh ade special rates. kopak arr gnie...nan mampu..hehe

~ mizzAmy ~ said...

ANNE :
ekhh, akak suka kumpul wedding card kawan-kawan. sebagai kenangan dan juga sebagai contoh. hehehe...


ZIE :
tuh lah. mahal lah jugak kan? T___T

Anonymous said...

Kalau nk kad yang customised design boleh pergi ke Firma Kreatif Sdn Bhd. No 14 Jalan Kancil off Jalan Pudu atau call 019-2325332 Asma. Kad hardcover pun boleh buat Ada mesin sendiri. Most VIP buat kat sini...

Google Analytics Alternative