Followers

Follow by Email

Tuesday, June 29, 2010

~ Emas Putih vs Emas Kuning ~

Salam everyone!!! That day M.A ke KLCC. Jengguk-jengguk lah Habib Jewels and Tomei. Harus lah $$$$ je mata ku ini kan? Malangnya cash tak dek, so tak dek perasaan lah nak beli ke apa. Yang penting, bukan bertujuan nak beli barang kemas. Muehehehehe....


Tengah tengok-tengok tuh, M.A tanya pada diri sendiri yang M.A berkenan white gold or yellow gold? M.A kan orang kelantan, tambah pulak kampung girl pulak tuh. Gelang, cincin and rantai semua nya adalah emas kuning. T_____T *tuh pun mak yang kasi you all*

Emas ni kan datang dalam berbeza karat dan warna. Emas 916 lah, dan apa-apa jenis lagi lah sebab M.A tak expert, harap maaf. Tapi apa perbezaannya? Apa kelebihan dan kelemahannya? Setiap jenis ada pro dan kontra nya tersendiri.

Trend skang ni, orang pilih white gold untuk cincin wedding. Emas putih ni sebenarnya lebih tahan lama dan susah nak calar berbanding dengan emas kuning. Why? Sebabnya gabungan kuat emas dengan alloy tuh yg jadikan emas putih agak tahan lama. Cincin emas putih nih senang nak re-size, tapi biasanya titanium ring tak boleh, dan cincin platinum pula agak sukar nak re-size. Biasanya untuk wedding, cincin emas putih nie akan bertakhta kan berlian. Nampak sangat elegan dan very the blink-blink gitu.


Piccas taken from google.


Emas kuning pulak tak banyak pemintaan untuk wedding. Mungkin dipengaruhi oleh trend barat kot. Tapi di belah Pantai Timur, M.A rasa emas kuning still lagi mendapat permintaan yang tinggi kerana emas kuning ni lebih bernilai. Yang lecehnya emas kuning ni adalah kerana emas nya cepat pudar, so nak kena pergi cuci untuk nak dapatkan balik ke'blik-blink'an nya. Emas kuning juga lebih lembut berbanding emas putih, dan emas kuning juga senang nak calar. Tak caya, sila belek cincin or gelang korang. Ada tak calar-balar? Wahhh.... cincin M.A calar-balar you all.


Piccas taken from google.


So, mana satu pilihan hati kawan-kawan ku? Korang lebih berkenan emas putih atau emas kuning? Especially cincin untuk wedding, which one lebih nampak cantik and attractive?



p/s : my dream is to design my own ring. wishing that my dream can come true. dengan syarat bajet lah nak bayar upah custom-made tuh ribu-raban pulak. T_____T *dream on jer lah*. T_____T

7 comments:

puterikurekure said...

macam akak, cincin risik dan tunang emas kuning. cincin kawen emas putih. :)

farah aminuddin said...

emas putih cun. tapi mcm akak kate, emas kuning lebih bernilai. tp utk wedding apa salahnya amik emas putih kan. hehehe

~LP Lum~ said...

salam amy~

hehehe.. sy lebih prefer emas putih.. sy ada rantai n loket mas putih dan rantai tangan emas putih.. :)
mas kuning nie, sbb rsa semacam aje...rsa amat cuak bila guna mas kuning..

Zumie said...

emas putih cantek kan..i pon suke..tapi emas kuning ni..die ade nilai...hahaa..

f.i.e.z.a said...

wahh dah terpk nak pilih cincin ni cm lama lagi je eh hehe

fieza suka cincin emas kuning.xtau nape.maybe dah biasa kot.
tp puteh pun cantek jugak
emm

for me, me suka emas kuning lagi ;)

Diya said...

emas putih kak! die lagi gorgeous! ahaks.

diya check cincin kuning diya nih, ukan setakat calar2 kak. sekali dengan daki2 pun ade. hakhakhak

Asikin said...

Emas kuning tanpa batu permata lebih baik..jika tak de duit boleh kita gadai kat Ar Rahnu..

Emas bertatah batu permata susah nak gadai..Emas putih pula rasanya tak buleh nak gadai..

Google Analytics Alternative